SNÖYRA I UMEÅ

För en vecka sedan kom vi hem från en fullspäckad helg i Umeå! Vi FysPlanare  FRÅN BTH, kom upp först av alla. Efter en tuff sista vecka som innefattade två projekt och en resa som började kl 5 på ”morgonen” blev vi efter en rundtur på Arkitektskolan hänvisade två soffor i reprummet att vila upp oss lite på… Perfekt! (utanför satte de goa umearkitekterna en liten lapp i stil med ”Obs! BTH studenter sover, stör ej” , mycket charmigt.

Åter i livet fick vi se närmre på deras dansstudio-projekt. Alla har i vanlig ordning var sitt ritbord där man kan överblicka över hela ritsalen. Det var jätteinspirerande att se det kreativa kaos som pågick i myllret av modeller, inspirationsbilder, färger, prylar, inspirationsbilder, kvarlevor från gamla projekt etc. Det visade sig att temat även har inkluderat danslektioner och studiebesök, för att än mer trycka på temats centrala roll, vilket är ett oerhört och intressant sätt att jobba på.

Trots att lokalerna är provisoriska, tills att den nya skolan står klar, är de nyrenoverade och välanpassade i våra ögon. Förutom ritsal har de en föreläsningssal, lärarrum, bibliotek, redovisnings/häng-rum och inte att förglömma – nedre plan med elevernas egen bar, reprum och MODELLVERKSTAD. Här kom det ordentliga avundet in … 3D skrivare.. olika sågmaskiner .. slipmaskin .. nån slags målarannordning .. ja. Vad ska man säga? Vi har några sågar, bänkar och en lödare – men vi är ju- vassa på skalpellen! Men mycket ”cred” Ume för många ruggigt enkla modeller också, att få ihop vad som helst för att se volymen utan att jobba perfektionistiskt – varför inte ”go bananas” med spagetti, sugrör och tidningspapper – är man student så är man!

Att hänga på skolan var grymt och den öppna mentaliteten gjorde att vi snart kände oss som hemma. I full förståelse för en snart-nån-slags-delredovisning-stress .Vad vi förstod är en uppföljning enskilt lärare-elev, om vad som hänt i processandet, som sker 2 gånger i veckan. – Mycket uppskattad. Så vi tog en vända på stan. Vi började med en promenad längst Umeälven med sikte mot den nya arkitektskolan och förstod på väg tillbaka innebörden av en låg björkstad. Det är exakt vad den är. Jätte charmiga främst två- kanske trevånings träbyggnader. Vi kom in mot centrum igen där träbebyggelsen blandas upp med tyngre tegel och fick oss en göttig och välförtjänt fika för att strax därpå möta upp med övriga gänget som kom från/via Stockholm.

Vi var snart ute på stan igen i idog mat och öljakt som slutade i en rundtur kring centrala stan innan vi nästan tillbaka till skolan igen hittade vårt hak. Där blev det chilimarinerad ryggbiff med klyftpotatis, rotfrukter i ugn och en fin bea!!! Oho, nu var man på fötter igen! Mycket chit-chat, lite nörd-snack (ja viss är det underbart när man får umgås med enbart människor som pluggar liknande saker som sej själv och man kan få gå loss lite haha) och det var nån gång nu som Umeå-manin På spåret (finalkväll) visade sig.. Turerna gick fram och tillbaka och till slut hamnade vi på skolans bar – drickandes öl utan SVT Play. Ja de är ju det där när man är väldigt många och vill olika saker – man kommer alltid ha roligt oavsett vad man till sist faktiskt gör. Sedan hem för att var utvilad till……..

…..THE DAY-intensiv lek-och-bygg-i-snö-dag. Och det var precis vad det blev! En strålande solig dag bredvid den nya arkitektskolan. Snön var inte direkt kramvänlig utan förvandlades snarare till ökensand i aningens kallare format när man försökte sej på att omforma den. Så vad gör man?! Man gräver nedåt! Vi var åtta grupper och alla antog vi olika grepp, några lyckades mot alla odds skapa nya former, många byggde med skaren”. Människorna som kom förbi verkade mer än nöjda med våra kreationer!

Bland de färdiga verken fanns en labyrint, ett runfält, en cirkelgång, en framtidsutkiksplats, en rutschbana med tunnlar, ett gravfält/studera stjärnorna plats, matbord, en tunnelgång som ledde fram till dagens fyndigaste och minsta tunnel;Tjillevippen!

Visst kämpade vi hårt i snön men det bjöds också på mängder av korv, mycket skratt, några mulningar och en liten titt på designskolan, sköna lärare som kom förbi med värmande drycker och mycket annat. – bra jobbat gänget!

Grundidén var att skapa nån slags afterski stämning på eftermiddag/kvällen med underställ och kittet. Idén hölls något sånär men blöta kläder byttes i ganska stor grad ut mot torra.  En trött skara förbyttes ungefär samtidigt mot en pigg och festsugen en. Natten blev lång, fartfylld och låt mej säga OERHÖRT nice! Det var inte bara att det bjöds på polarbröd, chips, sing-along och twister utan också billig bar, pastasalladsbuffé, LIVEBAND och dans natten lång. Det sämsta med helgen kan ju ha varit ögonblicket då man inser att klockan är 4 och att resan hem börjar om fyra timmar … Men men, är man ung, go o glá så tänker man – äh, jaja, låt oss stanna lite till!

Tack så mycket för en alldeles grymt fantastisk helg Ume-gänget, ArkStud och vi som var där, hoppas vi ses snart igen!!

/Caisa & Alexandra BTH

(p.s bilder på G)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: