LarkDagen på Alnarp

Vi var fyra studenter från BTH som åkte till Alnarp och Landskapsarkitektursdagen i tisdags. Vi möttes av stora ostfrallebrickan, te, kaffe och glada studenter och var snart ute på gårdsplanen för eftermiddagens WorkShop! Vi hade varsin kvadratisk 1,5 m bred ruta att kreera på med diverse delar från ett närliggande bygges skrothög. Vi försökte efter bästa förmåga bygga ihop våra rutor med grannarnas alster och snart stod ett gäng totempålar, landgångar, gungor och andra mer eller mindre svårdefinierade kreationer klara på planen och vi gick in för att värma oss med en smarrig linssoppa. Efter några öl avrundades kvällen ganska tidigt och vi övernattande gäster flyttade in i kårhuset. Det kändes lite som att vara på kollo igen och gänget som bestod av en polsk tjej och en tjeckisk kille från HDK, en ulltunare och vi fyra BTHare satt och begrundade världen en stund ihop innan vi kröp ner i våra små sovsäckar.

The big Day var såklart onsdagen då skolans egen legend Pär Gustavsson inledde dagen med historia och diverse skrönor och till sist avrundade sin föreläsning med att tacka och gratulera skolans kanske främsta föregångare Pär Friberg som med sina 90 år är något av en kult-person inom landskapsarkitekturen. En utställning hade dessutom gjorts i hans ära på skolan just för denna dag.

Anuradha Mathur, verksam professor på University of Pennsylvania och med rötter i Indien, var nästa föreläsare och berättade om intressanta projekt och forskningsprojekt i såväl Indien som USA som till stor del rörde vatten, dess föränderlighet och hennes sätt att forma sin design efter dess egenskaper istället för att ständigt trotsa naturen utefter våra tänkta linjer, gränser, kartor och bosättningar.

Elin Olsson och Eveliina Hafvenstein Säteri från arkitektkontoret C-O-M-B-I-N-E, före detta Nod, kom från Stockholm för att utforska temat Identitet och hur deras kontor arbetar för att förena visioner med arbete, att förnya arbetsmetoder och förhållningssätt. Besök gärna deras COFFICE där de kombinerar kafé med kontor om ni är nyfikna på deras idéer.

Sist ut för dagen var Stig L. Andersson från SLA Arkitekter i Köpenhamn. Stig berättade om många av hans kontors projekt och lite kring arbetsprocessen han möter – samt hur han försöker arbeta mot kommun, företag eller media om så nödvändigt – för att belysa aktuella problem i stadslandskapet.

Samtidigt som föreläsarna löste av varandra på var andra våningen full av yrkesverksamma från företag och kommuner som svarade på frågor, marknadsförde sej och anordnade tävlingar etc. Mycket värdefullt för oss studenter som inte alltid har benkoll på vad som egentligen väntar oss utanför universitetets trygga väggar.

Tyvärr hade vi inte möjlighet att stanna för kvällens fest vilket vi insåg var en STOR tabbe när vi såg alla snittar, bubbel och exotiska frukter i foajén. Men vad gör man, vi får komma tillbaka och köra dubbelt nästa år helt enkelt!

Tack för en grym dag, extra kul att se när det är studenterna som fixar!!

Riktigt bar jobbat!

Caisa Olander, BTH

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: