UMA besöker Planer för framtiden 26/3

Dagen började med föreläsningar och en paneldiskussion. Först berättade Joachim Elbe om ett antal projekt från olika delar av världen, där man försökt bygga mer miljövänligt. Det som alltid kom upp var att vi faktiskt redan vet vad som krävs, det gäller bara att göra det också. Vi vet hur man sparar energi, men det är jobbigt. Dessutom måste vi låta människor vara med och bestämma mer.

Efter lunch var det så dags för workshop, vilken visade sig vara uppdelad i tre olika delmoment. Vi blev fördelade i mindre grupper, så att både studenter från de olika skolorna och utbildningarna (arkitekter, landskapsarkitekter, journalister, byggnadsingenjörer, designelever) samt yrkesversamma fanns representerade. Första delmomentet behandlade synen på yrkesrollen utifrån hållbarhetsbegreppet. Vi diskuterade den egna yrkesrollen samt vår uppfattning om de andra utbildningsriktningarna. Vidare så fick vi skisspapper, färgpennor samt en bunt med olika bilder, vilka försetts med rubriker. Utifrån dessa diskuterade vi, samt målade vad vi kom fram till. I det avslutande delmomentet skulle var och en skriva ned tankar kring planetens framtid utifrån tre kategorier: förhoppningar, värsta farhågor och hur man faktiskt trodde att den såg ut. Detta följdes sedan av en gemensam diskussion.

Efter avslutningen fick vi besöka landskapsarkitekternas fina kårhus för lite pubmingel, väldigt trevligt och passande med tanke på de samtalsämnen som uppkom under workshopsen. Efter en stunds minglande i den fint renoverade ladan leddes vi tillbaka in i huvudbyggnaden för kvällens sittning. Menyn för kvällen bestod av genomgående ekologiska och vegetariska rätter, (en extra stjärna här för detaljarbetet med även ekologiskt vin och öl!). Efter att vi avnjutit denna gastronomiska förlustelse bar det än en gång av ned till puben. Där fortsatte kvällen med vidare umgänge, förtäring av diverse alkoholhaltiga drycker, liveband och även eventuellt bakskak. Sammanfattningsvis är samtliga Umeå-studenter grymt imponerade av detta omfattande projekt av Uppsalas larkare och vill framföra ett stort TACK för en hållbar dag!

Monika, Nils, Rebecca

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: