Seminarium: Morgondagens stad – är din kommun redo för tjänstesamhället?

Deltagare:

Fredrik Bergström, analytiker WSP
Siv Axelsson, strateg WSP
Anders Svensson, VD white architecter
Eva Nygren, VD Sweco sverige
Moderator: Lena Westfelt

Sverige har gått från att vara ett bondesamhälle till ett industrisamhälle till dagens tjänstesamhälle där den ekonomiska vinsten baseras på kunskap snarare än produktion. Detta medför stora omstruktureringar i både stadsplanering och teknik- och designföretagens sätt att arbeta. Konsultbranschen står inför förändringar när produktionen flyttas utomlands och informationssamhället, med dess enorma kunskapsdatabas, ger nya utgångspunkter och infallsvinklar på byggprocess, samhällsplanering och byggande av framtidens stad.

Fredrik Bergström: I Sverige pågår krafitg urbanisering sedan industrisamhället. Urbaniseringen kommer att öka ännu mer i och med att samhället övergår till kunskapssamhälle. Kompetenserna centreras kring städerna eftersom efterfrågan är störst här.

”Staden är arenan för det nya näringslivet, men kan ett samhälle överleva genom detta samhälle? Är regelverket anpassat för det nya näringslivet?”

Siv Axelsson: Produktionen av varor flyttas utomlands och i Sverige måste vi arbeta dubbelt så effektivt för att kunna konkurera med t.ex. Nordkorea. Detta medför både hot och möjligheter för vår egen inhemska produktion. Även arkitektkåren kommer att gå igenom denna förändring men processen tar längre tid eftersom produkten är mer komplicerad att standardisera. I Framtidens kunskapssamhälle räcker det inte med att vi är högkompetenta, vi måste ha en  komplex kunskap där t.ex. språk värderas högt.

Anders Svensson: De senaste åren har marknaden blivit internationell. Integrationsfrågorna saknas i samhällsplaneringen. Efterfrågar mer diskussion kring sociala frågor där människan står i centrum. 80-talisterna skiljer sig från tidigare generationer. Vi är inne i en förändringsfas där kunskapen finns tillgänglig på ett nytt sätt och där gammal erfarenhet kompletteras med informationssamhällets massiva utbud. Arbetslivet förändras genom det oändliga utbudet och vår nya exportvara blir kanske projektledningen. Vi borde arbeta tillsammans i team med olika kompetenser för att bygga ett hållbart och framgångsrikt samhälle. Man måste drivas mer av mening än av pengar för att lyckas i tjänstesamhället.

Eva Nygren: Multidisciplinärt tänkande är attraktivt i tjänstesamhället både nationellt och internationellt. Det är viktigt att stå för det man tycker och inte hämta in tyckande från informationsflödet. Arkitekturprocessen har varit konservativ men nu är det snarare svårt för de med konservativa åsikter att nå framgång. ”Vi ska vara ödmjuka inför globaliseringen och inte se den som ett hot”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: