Vad har hänt med Hemuppgiften?

Ja, mycket. Prisutdelningen blev, som ni nog redan läst, en stor succé. Jag har fortfarande svårt att förstå att två ministrar och tre stadsborgarråd ville besöka en studenttävling men det gjorde de och uppe på scen för att kommentera var de också. Vi håller även på att presentera och visa upp tävlingen så ofta vi kan, till exempel på Färgfabriken. Anledningen till denna blogpost är att vi, arrangörerna, för ett par veckor sedan samlade medarrangörerna till en arrangörsworkshop en förmiddag. Tävlingen presenterades från början till slut, arrangörer och medarrangörer fick berätta om sin ingång till projektet och frågan som skulle besvaras var vad vi nu ska göra med resultatet. Det här är en sammanfattning av arrangörsworkshopen:

Anledningen till att så många olika företag och organisationer ville vara med är naturligtvis att ungas bostadsbrist är en så intressant och angelägen fråga och helt i linje med alla arrangörernas verksamheter trots att vi sysslar med till synes olika saker. De olika ingångarna har varit en del av det här projektets stora styrkor och det nätverk som uppstått kommer att fortsätta jobba vidare. Dock kommer det inte att bli en ny tävling under våren 2011 utan den närmaste tiden kommer att gå till att ta hand om allting som kommit fram under tävlingssamarbetet. Men en 2012 kanske det finns möjligheter att arrangera något nytt.

Ett urval av förslagen finns redan som utställning och har bland annat varit på Almedalen. Denna utställning ska fortsätta åka runt. Vill ni ha denna utställning på er skola så kan ni kontakta Martin Livian på Sveriges Arkitekters kansli. En idébok ska tryckas med de tankar och idéer som uppstod genom tävlingen och sedan spridas bland arrangörerna men självklart också kunna användas mot politiker.

Man ville gärna se hur studenterna tar hand om tävlingskunskaperna och frågan om det kunde ligga i linje med någons examensjobb lyftes.

Tävlingens förslag handlade, överlag, inte om Sollentuna eller Täby och få om lösningar i utvecklingsområden. Från ArkitektStudenternas sida så vill vi göra något mer av detta. På Almedalen träffade vi Behrang Miri från Rörelsen Gatans Röst och Ansikte (RGRA), RGRA är en organisation som bland annat jobbar med att engagera ungdomar i utvecklingsområden. På StudMax så bildades en arbetsgrupp vars uppgift är att tillsammans med RGRA arrangera en visionsworkshop om områden och attraktivitet i Malmö. Denna ska visa på hur arkitektstudenter i dialog med boende kan bidra till att utveckla ett antal områden i Malmö utifrån begrepp som integration – segregation, hållbarhet (ekonomisk, ekologisk, social och kulturell) och attraktivitet. Särskilt fokus ligger också på frågan om ungas boendesituation men ambitionen är att sätta in denna fråga i ett bredare sammanhang. Många av de som varit med och arrangerat Hemuppgiften nickade och hummade intresserat när jag presenterade detta och väntar nu på en färdig projektbeskrivning.

Mer info om visionsworkshopen kommer.

Pontus, Ordförande

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: