Framtidsprogrammet

Jag kan knappt sitta still när jag skriver det här, för det känns obeskrivligt kul!

Men trots min iver kanske vi ska börja lite från början. Tävlingen Hemuppgiften som arrangerades våren 2010 kan inte beskrivas som något annat än lyckad, men arrangörerna fann att vissa perspektiv saknades i tävlingsinlämningarna. Främst var förslagen placerade i en innerstadskontext, en kontext där alla idag redan vill bo. Väldigt få förslag presenterade lösningar på hur vi t.ex. arbetar med förändring av miljonprogramsområden.

Vid ett möte med Behrang Miri under Almedalen föddes en idé om en vidareutveckling av Hemuppgiften, och att göra det i samarbete med en organisation som redan har förankring
i miljonprogramsområdena. Innan julen träffades en arbetsgrupp för första gången, med representanter från ArkitektStudenterna, Sveriges Arkitekter och RGRA. Framtidsprogrammet började ta form!

RGRA står för Rörelsen Gatans Röst och Ansikte och är en gräsrotsrörelse som arbetar med ungdomar i Malmö. I tisdags den 8/2 träffades vi för andra gången allihop, representanter från RGRA, ArkitektStudenterna och Sveriges Arkitekter, för att senare under eftermiddagen ha ett möte med Malmö Stad på stadsbyggnadskontoret.

Malmö Stad är i startskottet för utredandet av möjligheterna för en bomässa som de kallar UngBo Malmö 12. De har idéer om tävlingar, utställningar, fullskalemodeller och även visioner om att faktiskt bygga riktiga projekt(!!), något som pressen skrev om i förra veckan. Vi presenterade våra idéer om en visionsworkshop med anknytning till miljonprogramsområdena, något som varmt emottogs från Malmö stads sida och nästa
steg blir att att precisera hur vårt samarbete ska fortsätta.

Tänk er, att få möjlighet att utforma visionära projekt utifrån våra villkor, skapa opinion och debatt om framtidens boende – och kanske till och med få bygga nåt på riktigt?
Det är i Malmö det händer!

/Matilda Schuman, LTH

Annonser
1 comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: