Saco Studentråd – Medlemsråd, seminariedag om högre utbildning och lansering av Studielinjen

I söndags var jag och vår kassör Jacob på Saco Studentråds medlemsråd. Det är ett rådgivande organ till deras styrelse och även en chans för oss medlemmar att byta erfarenheter. Det var en givande och trevlig dag. Vi tillsatte en grupp som ska se över mandatfördelningen i Saco Studentråd då det är lite oklart varför dagens system ser ut som det gör. Det har varit avhopp i deras valberedning, är du intresserad av att vara med så klicka här och ta kontakt med Liv som är sammankallande innan 20 april. Det är bra att vi finns representerade på Medlemsråd och övrig Sacoverksamhet, dels för att se till så att de inte glömmer vår, lite annorlunda, utbildning och dels för att ge Saco mandat att arbeta med de stora studiefrågorna som vi inte har resurser till att ta tag i samt för att det är intressant och lärorikt.

Apropå de stora frågorna. Vi pratade om lanseringen av kampanjen Studielinjen som sedan var på måndagen. Studielinjen syftar till att studenter ska få samma rättigheter till samhällets trygghetssystem som andra grupper. Navet i kampanjen är bloggen www.studielinjen.se, det finns även en facebooksida. Tanken är att vi som medlemsförbund ska bidra med ett eller flera inlägg, vill du skriva så mejla mej annars finns det mer information i bloggen. Tanken är att det ska komma mer info, knappar till hemsidor mm framöver, håll utkik.

I övrigt så gick måndagen ut på seminarier om högre utbildning. Tomas Ljunglöf pratade om Livslön vilket är något Saco pratat om sedan 1963. Undersökningar om livslön handlar om att visa hur mycket en person tjänar (ekonomiskt) under ett helt liv beroende på vilken utbildning han eller hon väljer (enligt Ljunglöf får arkitekter 4 % högre livslön än om vi alls inte hade studerat). I övrigt pratades det om överutbilding, dubbla examina och vad det innebär att byta lärosäte under utbildningen. Tyvärr så handlade dagen väl mycket om ekonomiska effekter av olika val, antagligen för att just lön är något som går att mäta relativt enkelt. Anna Ekström, avgående ordförande för hela Saco, knöt ihop seminariedagen med att betona att det ju finns väldigt många andra värden än just lön men att det är viktigt att veta mycket för att kunna göra så bra val som möjligt.

Nu blev det mycket text. Har du frågor så kontakta mej annars gå in på Studielinjens sida och stöd kampanjen, det är dags att vi studenter får en tryggare tillvaro.

 

Pontus Ljungberg, ordförande

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: