Nytt möte med Utbildnings- och forskningsutskottet

Den 27 april samlades vi fjorton stycken på Sveriges Arkitekters kansli. Tre av deltagarna var nya studentrepresentanter! En från landskap, en från planering och en från inredning. Ämnen som behandlades rörde sig allt från inredningsarkitektens framtid, till arkitekters identiteter. Som vanligt många spännande diskussioner och intressanta inlägg.

Diskussionen kring den nedåtgående trenden bland antalet utbildade inredningsarkitekter engagerade alla. Varför är läget som det är på inredningsarkitektutbildningarna? Vår nya studentrepresentant från Konstfack, Emma Deines, kunde där bidra med aktuella perspektiv. Vi lokaliserade ett av problemen som det att inredningsarkitektyrket hamnar i gränslandet mellan arkitektur och design, och hur hanterar man det? Vilka kompetenser efterfrågas på marknaden? Varför väljer så många möbeldesign-banan under utbildningen på Konstfack och HDK? Det var många frågor och få svar. Klart stod dock att Konstfack i nuläget uttrycker större intresse än HDK att utbilda inredningsarkitekter. Bägge utbildningarna behövs dock, om inte fler, för att kunna behålla inredningsarkitektur som en profession i framtiden i Sverige. Vi frågade oss vidare om det finns möjlighet att inredningsarkitektutbildningar skapas på arkitekturskolorna? Frågan är stor och utskottet kommer fortsätta se den som en av de viktigaste det kommande året.

Lite som kuriosa hade vår kanslisekreterare Pehr-Mikael Sällström sammanställt en efterfrågad lista på ’aspirerande’ arkitektutbildningar. Dvs de utbildningar som berör ämnet arkitektur och som ofta finns med i repertoaren hos de som gått alternativa utbildningsvägar och sedan söker till Invalsnämnden med önska om arkitekttitel. En diskussion följde om hur dessa alternativa utbildningar konkurrerar/kompletter arkitektutbildningarna och hur de påverkar begreppet arkitekt och dess kvalitetssäkring. Hur förtydligar man exempelvis skillnaden mellan inredarutbildningar och inredningsarkitektutbildningar? Mellan högskoleingenjör med arkitekturinriktning och AT-arkitekter?

I vår kommer det första lokala utbildningsforumet hållas på Chalmers. Det välkomnades tidigare i vår med ett starkt intresse från skolan, där en grupp av studenter och lärare samarbetar med Martin Livian, studenthandläggare, om utformningen. Utbildningsforumet kommer slås samman med den planerade Vårutställningen och har resulterat i ett maffigt program om tre dagar. Utskottsdeltagarna var imponerade av utvecklingen. Temat ”Who is the architect” som ursprungligen kommer från Vårutställningen appellerade till den grad att funderingar gick kring att ha arkitektens identitet, och den påverkan det har på utbildningarna, som tema för det nationella utbildningsforumet. Fortsättning följer.

PS. Det kommande Forskningsforumet 10 maj har lockat över 100 anmälda deltagare, istället för de 30 – 40 väntade. Det kommer helt säkert bli en väldigt spännande dag!

Karin Dahlqvist (arkitektur)
Carolina Horn (landskapsark.)
Johanna Svedberg (planeringsark.)
Emma Deines (inredningsark.)

(Mötet i sin helhet återberättas i rapporten på http://www.arkitekt.se/student/rapporter)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: