Insikter från Larkdagen: Lite mer än bara blommor…

Det är alltid roligt när man upptäcker nya saker. Mitt besök på Landskapsarkitekturdagen i Alnarp var som en liten ögonöppnare för mig. För det första fick jag lära mig att landskapsarkitektur är mer än att rita ut röda och gula blommor på stora plankartor – även om just växtlighet var något ständigt återkommande på ”Larkdagen”. Men landskapsarkitektur verkar vara mycket mer än så och det verkar framförallt vara friare än vanlig husarkitektur. Landskapsarkitekturdagen är som en liten självhyllningsdag för dessa landskapsarkitekter. Landskapsarkitekter från hela landet kommer för att lyssna på föreläsningar och att knyta kontakter, vilket jag tycker att vi andra arkitekter borde efterapa.

Inför Larkdagen så annordnades en liten workshop för oss arkitektstudenter där vi skulle designa en fönsterodling för att odla föda i. Och oj vad komplicerat det där med växter är! Växter är som människor på det sättet att det inte är alla som passar så bra ihop med varandra. Vissa enstöringar fungerar knappt ihop med någon annan – till exempel vitlöken. En naturens motsvarighet till mig själv, så att säga.

Det känns som att L-arkitekter har fattat det där med att det finns en lust hos allt fler människor att odla sin egen mat – även hos människor som lever i urbana miljöer. Vi människor verkar också uppskatta grönska ganska mycket och det känns som att vi kommer att se mer och mer av växande gröna saker i arkitektur över lag. Så varför inte krama om våra landskapsarkitekter? Det finns mycket att vinna på att samarbeta och ta lärdom av dem. För trots allt står landskapsarkitektur för en stor del av hur vi upplever offentliga rum…

-Ja, det e nog min viktigaste insikt från Larkdagen.

/Hej från Alexander Åkerman på UMA!

..Och så här tänker en Chalmersstudent ..

Om workshopen: Vi fick lära oss mer om vilka ätbara plantor som man kan odla och hur de kan gynna varandra. Uppgiften vara att komma överens om vilken uppsättning grönsaker och örter vi helst ville ha och bygga vå egen lilla ”windowfarm” där dessa kunde växa.

Vad jag tog med mig från workshopen: Inspirationen, både till vad jag själv kan odla och hur jag bevattnar mina odlingar, och hur växter kan användas i arkitekturprojekt i framtiden.

Om LARK: Kul att träffa både landskapsarkitekturstudenter, andra arkitektstudenter och representanter från företag och kontor. Nyttigt att få en inblick i deras utbildning, arbetsuppgifter osv. Föreläsningarna var intressanta och på engelska (ovant) och varvades med mycket fika +++ ;D Kul att se skolan och Lund också!

Arvid Söderholm

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: