Forskningsforum 2011-05-10

Dagen började 09.00 på Storgatan 41 i Stockholm med registrering och kaffe. 107 anmälda deltagare från näringslivet, akademin och politiken, samt Sveriges Arkitekter och studenter deltog. Örjan Wikforss, som också var moderator, öppnade upp för dagens diskussioner under temat ”En profession och dess förhållande till forskning”. Efter det följde presentationer om arkitektföretagens kunskapsförsörjning, forskningsresultat som satt spår i arkitektur, praktiknära arkitekturforskning och arkitekturforskningens inriktning. Sedan följde en lunchpaus med möjlighet till samtal och mingel. Efter lunchen presenterades den nya forskarskolan som kommer att startas i Lund, en föreläsning om forskning som skapar nya företag-exemplet Spacescape och en paneldebatt inför forskningspilitiska propositionen 2012. Dagen avslutades med Open Space diskussioner kring 10 intressanta frågeställningar som sedan redovisades för alla med efterföljande diskussioner och reflektioner.

Många begrepp och diskussioner var helt nya för mig, någonting jag ser som att det generellt pratas väldigt lite om forskning och möjligheten till forskningskarriär ute på skolorna. Det var otroligt intressant att bli introducerad till denna värld och möta sådana insatta personer inom arkitekturforskningen i Sverige. Två begrepp det pratades mycket om var industridoktorander och interdisciplinär forskning. En industridoktorand är en person som är anställd av ett företag för att bedriva forskning. Detta låter mycket intressant, tycker jag personligen. Tyvärr är det inte jättevanligt i dagsläget att man har industridoktorander ute på arkitektkontoren. Interdisciplinär forskning kan också kallas gränsöverskridande forskning. De tre stora huvudområdena inom svensk arkitekturforskning är humanvetenskap, socialvetenskap och teknologisk vetenskap.

Lars Marcus från Spacescape visade intressanta exempel på en ny typ av arkitekturforskning, hur stadsformen påverkar stadslivet. Ett citat ur hans inledning som satte igång tankar i mitt huvud var: ”Det byggs ett Vancouver varje vecka eller de 30 kommande åren kommer vi bygga lika mycket som det finns idag”. Kolla in: http://www.spacescape.se/

Tillslut några litteraturtips på temat ”forskningsresultat som satt spår i arkitektur och planering”:

  • Bostaden och Kunskapen (antologi), Arkus 2007
  • The image of the city, Kevin Lynch
  • Livet mellan husene, Jan Gehl
  • Complexity and Contradiction in architecture, Robert Venturi
  • Den byggda bilden av oss själva: essäer, Stefan Alenius

/Amanda Stehn

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: