Blöta bokhyllor och bostadsförsörjningslagen – funderingar åtta veckor efter Almedalen

Nu när hösten (nästan) är här tittar vi tillbaka på sommaren, som inte bara har innehållit nöje utan även en släng allvar. Under Almedalsveckan gick vi på en mängd mer eller mindre intressanta seminarier och på några av dem filmade jag – tillexempel under regeringens initerade seminiarum Effektivitet och kvalitet i bostadsbyggandet. Syftet var att samla de viktigaste aktörerna inom samhällsbyggnadssektorn och att diskutera hållbart byggande på lång sikt. Civil- och bostadsminister Stefan Attefalls statssekreterare Ulf Perbo är nöjd med seminariet och tycker att ”Det är utomordentligt roligt att branschen själv tar initiativ till att lösa problem”. Det diskuterades krångliga regler, att handikappkraven var omöjliga att få ekonomi i, att materialkostnaderna skjuter i höjden och undertecknad upplevde främst att ingen riktigt ville ta sitt ansvar. Att det inte byggs mer är alltid någon annans fel. Martin Livian har rapporterat från seminariet i senaste Arkitekten.

Våra fina samarbetspartners jagvillhabostad.nu deltog under diskussionen med ett skarpt inlägg om hur vi ska lösa bostadsbristen. Kommunernas viktiga roll med att släppa in nya och mindre aktörer, och att alla kommuner ska ta sitt ansvar för bostadsförsörjningslagen.

Ska vi ha mer flexibla regler när vi bygger för unga och studenter? Enklare bostäder med lägre standard skulle vara enklare att bygga billigare, menar många byggare. Nikolaj Tolstoj från Boverket kommenterar.

Som vanligt är det ledsamt att det främst diskuteras studentbostäder, även Håkan Juholt talade under Almedalen om att det skulle skapas investeringsstöd för att studentlägenheter. Dock vet vi att det inte är enbart studenter utan faktiskt hela gruppen av unga i Sverige som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Nikolaj Tolstoj gör sig rolig över att handikappkravet resulterar i att studenter ställer sina bokhyllor i badrummet. Men vad han inte verkar förstå, är att det inte är alla som har någonstans att ställa sina bokhyllor. Det är ganska få förunnat. Endast 4 av 30 studentstäder garanterar bostad inom 30 dagar. Bara i Stockholm behövs runt 8000 nya lägenheter. I år har det byggs 63, förra året noll. Det behövs byggas mer. Även om böckerna kanske blir lite fuktiga.

/Matilda Schuman
Studenthandläggare och tillika Almedalsbesökare för första gången

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: