AKADEMIN FÖR FYSISK PLANERING MÖTE 14-15 MAJ 2011

AKADEMIN FÖR FYSISK PLANERING MÖTE 14-15 MAJ 2011 HELSINGBORG

Ja som tidigare nämnts så är den här rapporten ganska sen. Hittade den när jag skrev rapporten för mötet 24/8 och insåg att jag glömt posta den. My bad. Men här kommer den i alla fall.

Akademin samlades den här gången i Helsingborg för att förutom ha sitt eget möte träffa representanter från Helsingborgs H+ projekt.

På mötet diskuterades vilka teman som skulle leda akademins arbete den närmsta tiden. Behovet av att förklara vad det är planeringsarkitekten gör och hitta ett mer begripligt ord för detta än fysisk planering är en gammal diskussion i akademin men som också togs upp under detta mötet. Det begreppet akademin har fastnat för är stadsarkitektur. Med detta vill akademin hitta tillbaka till själva resultatet av det som planeringsarkitekter gör vilket också blir ett av de teman som ska vägleda akademin under den kommande perioden. Tolerans och samexistens har också varit idéer till teman. Närmast kan dessa få uttryck i en ”planerarträff” som hålls i samband med arkitekturdagen där planeringsarkitekter kan träffas, diskutera de nämna ämnena och ha det bra. Jag reste frågan om studenter kunde komma på den här träffen vilket gav positivt gehör. Mer detaljer kring detta kommer när det närmade sig men det nämndes en siffra kring fyra studenter och att arkitektstudenterna skulle tillfrågas om de kunde hjälpa till med att nå ut med information till intresserade studenter.

Lotta Lehman (akademins sekreterare) informerade också att hon tagit upp ämnet om det inkonsekventa användandet av arkitektprofessionerna. D.v.s. att Sveriges arkitekter m.fl. ibland skriver ”arkitekter och planerare”. Den här behandlingen av professionerna är ologisk för har man bestämt att det finns fyra arkitektprofessioner i Sverige så bör man skriva antingen bara ”arkitekter” eller ”arkitekter, inredningsarkitekter, planeringsarkitekter och landskapsarkitekter”. Förbundet förklarade att det inte låg någon illvilja bakom det men att det i fortsättningen räcker med att bara skriva ”arkitekter”. Det här tycker jag är väldigt goda nyheter dels för att det är något som stört väldigt många väldigt länge och dels för att det var jag som tog upp och drev frågan.

I övrigt så kan följande sägas om H+. För er som inte är insatta så är H+ ett stadsutvecklingsprojekt där Helsingborg ska bygga ut sin innerstad med i runda slängar 200 %. Projektet görs möjligt för att en järnvägstunnel frigör oceaner av attraktiv central mark. Arbetet de gör är riktigt bra och ambitionerna är höga. När jag började läsa rekommendera någon lärare Helsingborgs stad som arbetsgivare för att där fanns politiker som var positiva till vår verksamhet och där fanns resurser. Faktum är att där verkar finns så mycket resurser att jag fick lite svindel. Jag spelade bl.a. något form av playstation där jag kunde vandra runt i den tänkta stadsdelen. Bara det liksom. Men med tanke på hur otroligt lite kostanden för planeringen av ett område är sett till hur mycket det kostar att sedan bygga och driva det så undrar jag om det nog inte betalar tillbaka flera gånger om.

//Mårten Espmarker, studentrepresentant i akademin för fysisk planering

Detta bildspel kräver JavaScript.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: