Utbildningsforum 2011

Vem är arkitekten?

Årets Utbildningsforum fokuserade på vilken slags arkitekter vi är och vilka vi utbildar i Sverige. Konferenssalen på Sveriges Arkitekters kansli var nästan helt full och flera av oss kom nog dit med extra många känslor efter Kulturnyheternas reportage om situationen på KTH.

Vilken slags arkitekter vill vi utbilda egentligen? Hur påverkar den psykiskosociala situationen på skolorna framtidens praktiserande? Har man blivit så härdad av pressen att man oavsett motstånd alltid lyckas få igenom sina idéer, eller ritar man den slags arkitektur man tror att beställaren (kritikern) på förhand vill ha?

Emma Jonsteg var en av de som talade under dagen. Hennes inlägg i Arkitektens augustinummer uppmärksammade elefanten i arkitektursverige, och hon pratade denna dag om samma tema. Varför är arkitekturen i Sverige så svag? Vågar vi inte mer? Varför lyckas vi inte värdesätta vårt eget arbete och det vi kan skapa? Skärpning!

Ett annat intressant inlägg kom från etnologen Klas Ramberg. Han hade fått i uppdrag att gå igenom arkitekturtävlingar från runt millennieskiftet, och kom med många träffande observationer. Bland annat en om hur lattefieringen av samhället också präglat tävlingsförslagen under den här tiden. Var fanns väl underbyggda argument om de föreslagna utvecklingarna? Han menade att vi bör lyfta fram vetenskapsmannen och politikern i oss, lika väl som konstnären.

Dagen avrundades med gruppdiskussioner under temana Kunskap, Färdighet, Värdering och Projektering, och avslutades med en gemensam ihopsamling där vi försökte se Vem arkitekten egentligen var.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Med hälsningar från
Karin Dahlqvist
Studentrepresentant Utbildnings- och forskningsutskottet

Annonser
1 comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: