Det finns en pepp!

Nedanstående inlägg skrevs i juni i år och handlar om Sveriges Arkitekters Forskningsforum men har pga bloggstrul länge legat opublicerat. Då inlägget, arkitekturforskningen och Formas fortfarande är relevant kommer det här:

Efter några dagar i Stockholm, studerande dess sus och dus är jag mycket nyfiken och förväntansfull inför Sveriges Arkitekters Forskningsforum 2011.

När jag anländer till Storgatan 41 och Sveriges Arkitekters lokaler blir jag inte besviken. Ett; det finns kaffe, två; det ligger en härlig stämning i luften. En förväntan, någonting håller på att hända, förändring och utveckling väntar runt husknuten.

Örjan Wikforss inleder genom att berätta om det, genom Formas, beviljade anslaget som ämnar gå till Arkitketurforskningen. Pengarna ska användas till ett samarbete mellan de fyra (som var med och sökte anslag) arkitekturskolorna, för en gemensam forskningsutbildning/skola. Dess herresäte kommer att ligga på LTH med Lars-Henrik Ståhl (prefekt LTH) som ledare.
Vidare under dagen möter vi en rad intressanta föreläsare som diskuterar arkitekturforskning och komplexiteten sambandet mellan teori och praktik. Interdisciplinär och mångvetenskap är orden på allas läppar. Från flera olika håll berättas att det är just detta arkitekter och alla verksamma inom området aktivt bör jobba för. Både i den praktiken men framförallt (eftersom detta är ett forskningsforum) inom forskningen. Alla måste jobba tillsammans och använda sig av varandras kompetens. Det räcker inte att enbart ha praktiker verksamma inom arkitekturfrågor, det behövs också forskare. Idag möter vi så många olika hinder. Framförallt alla kriser som ”drabbar” oss med allt jämnare mellanrum, ekonomiska, klimatrelaterade, sociala m.m. Därför menar Lars Marcus (SpaceScapes) med flera att det krävs en större medvetenhet och därför mer utförlig efterforskning innan beslut angående byggda miljöer fattas. ”Arkitekturen är komplex och motsägelsefull, precis som människan själv” menar Rasmus Waern.
Hela dagen avslutas med en gruppdiskussion där valet finns att ingå i den grupp man själv är intresserad av. Vi diskuterar i det stora hur arkitekter bör jobba för att nå bäst resultat och hur vi använder oss av andra yrkesgruppers kunskaper.
Det är både spännande och inspirerande att höra vad alla har att säga. Inte minst därför att det finns en diversitet oss emellan, vi är tre studenter, två verksamma inom stora koncerner, två från privata kontor och två med forskarbakgrund. Vi kommer fram till kortfattat att även här behövs mångvetenskapen. Jag lämnar diskussionen fast besluten om att försöka använda mig av och dela med mig till mina medstudenter på LTH inom andra sektioner. Att faktiskt försöka få samarbeta med dessa och ta del av deras kunskaper samt dela med mig av mina.

Vi får efter diskussionen ta del av vad de andra grupperna kommit fram till. All denna information och dessa sammanställningar kommer att sammanfattas och läggas ut för oss att läsa via Sveriges Arkitekter inom kort.
På forskarskolan LTH räknar man med att ta in 30 doktorander i startskedet. Man vill att aspiranterna ska ha en tydlig bild av vilken fråga de vill driva och vad målet med forskningen är innan man påbörjar sin forskarutbildning. Jag lämnar forumet med en härlig magkänsla och stort hopp.

Allt på grund av från mig och alla på forumet den stora PEPPEN!

Emilia Thurin Melin, Arkitekturskolan LTH.
Sveriges Arkitekters forskningsforum 2011.
– Stockholm.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: