Saco Studentråds kongress 2011

Ordförande Pontus skrev ju ett kortare inlägg under helgen från Saco Studentråds kongress, där han och jag (Jacob) deltog, som ni kan läsa här (https://arkitektstudenterna.wordpress.com/2011/11/26/pa-saco-studentrads-kongress). Jag tänkte nu utveckla lite för den intresserade varför vi var där egentligen, vad vi gjorde under helgen och varför ArkitektStudenternas engagemang i Saco Studentråd är en himla bra grej.

Saco Studentråd är Sveriges största fackliga studentorganisation och samlar framtida akademiker inom de flesta utbildningsområden. Organisationen vill påverka utbildnings- och arbetsmarknadspolitiken för att förbättra studenters och nyexaminerades situation. Saco består av 23 förbund (där Sveriges Arkitekter är ett) och Saco Studentråd utgörs av dessa förbunds studentsektioner (i dagsläget 20 stycken med totalt närmare 100 000 medlemmar) där ArkitektStudenterna är en.

Detta är alltså anledningen till att vi var där och hade två mandat på kongressen, som är Saco Studentråds höga beslutande organ (motsvarigheten till vårt årsmöte). Vad gjorde vi då under våra två dagar på Bosön? Den ytliga versionen är att vi åkte buss från Cityterminalen ut till Lidingö på lördagsmorgonen, hade möte till 19.30, åt utsökt middag, sov några timmar och hade möte 09.00-15.30 på söndagen. Den lite djupare versionen är att vi träffade massa engagerade studenter från alla möjliga utbildningar, diskuterade studentfrågor, tog massa beslut rörande Saco Studentråds verksamhet och hade väldigt trevligt. Vi fick även finbesök av bland andra Christina Gellerbrant Hagberg (generaldirektör för CSN) och Göran Arrius (ordförande för Saco).

Här är en sammanfattning av de viktigaste besluten som togs under kongressen:

  • Maria Ehlin Kolk från MSF valdes enhälligt till ny ordförande (tidigare vice ordförande). Ett val som känns helt klockrent på alla sätt och vis.
  • Pernilla Jönsson (tidigare ordförande för Jusek) valdes i enlighet med valberedningens nominering till vice ordförande, efter att Anna Bergkvist (Civilekonomerna) golvkandiderade. Även detta val känns toppen och Maria och Pernilla med sitt kunnande och engagemang blir garanterat ett grymt presidium.
  • Ytterligare sju ledamöter valdes till styrelsen (varav fyra nyinvalda). Stort grattis till allihop!

En kort intervju med Maria och info om nya styrelsen kan ni läsa här (http://www.saco.se/Saco-Studentrad/Nyheter–Press/pressmeddelanden1/maria-ehlin-kolk-ny-ordforande-for-saco-studentrad)

  • Verksamhetsåret 2011s yttre fokusfråga ” Studielinjen – studenters inkludering i socialförsäkringarna” återvaldes även för kommande året. Studielinjen är en kampanj för att uppmärksamma studenters bristande inkludering i de traditionella trygghetssystemen. 2011-års styrelsen ansåg att frågan var för stor och viktig för att endast lägga ett år på. Politik tar tid helt enkelt.
  • Som inre fokusfråga valdes ”Den fackliga studenten – mot starkare medlemsorganisationer”. Ett arbete som går ut på att värna om den fackliga grunden i organisationen och att hjälpa studentsektionerna att stärka sig intern i sina moderorganisationer. En motion som antogs rörande detta var till exempel att Saco Studentråd ska verka för att minst en student ska ha en fast plats i moderförbundets förbundsstyrelse.
  • Ny valberedning och nya verksamhetsrevisorer valdes.
  • Nya verksamhetsdirektiv, nytt strategidokument och stadgeändringar antogs också.

Alla handlingar från kongressen, inklusive protokollet, finner ni här (http://www.saco.se/Saco-Studentrad/Saco-Studentrad-Kongress).

Att vara med i ett sammanhang som detta med så många intresserade och engagerade människor är både häftigt och inspirerande. Det faktum att Saco Studentråd driver utbildningsfrågor på en så mycket högre nivå än vad vi i ArkitektStudenterna klarar av, gör det även till ett väldigt angeläget forum för oss. Jag skrev tidigare att – politik tar tid – och även om vi inte kan skörda frukten av det arbete som vi själva bedriver nu, så skördar vi frukten av andras tidigare arbete. Att folk som engagerar sig i Saco Studentråd förstår detta tycker jag är väldigt sympatiskt. Jag hoppas verkligen att vi kommer fortsätta använda denna eminenta kanal för såväl erfarenhetsutbyte och inspiration mellan studentsektionerna, som påverkan på utbildningspolitiken. För dessa delar skulle vi verkligen sakna om inte Saco Studentråd fanns.

Avslutningsvis vill jag genom ArkitektStudenterna skicka ett Stort Tack till Lisa Gemmel, som förutom att ha varit vår organisations förträffliga kontaktperson i styrelse, även har skött sina två år som ordförande för Saco Studentråd helt briljant! Tack Lisa och lycka till framöver!

Kolla gärna på förra årets kongressbloggande här (https://arkitektstudenterna.wordpress.com

/2010/11/29/saco-studentrads-kongress, https://arkitektstudenterna.wordpress.com/2010/12/20/bilder-fran-saco-studentrads-kongress)

…och allt tänkbart om Saco Studentråd här (http://www.saco.se/student).

/ Jacob Everhed, kassör ArkitektStudenterna

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: