studentrepresentant Miljö- & teknikutskottet

Årsmöte i Oslo 26-29 januari 2012

Arkitektur, en jakt på norska troll, nya bekantskaper, samt en intressant inblick i ArkitektStudenternas verksamhet och hur livet ter sig på de andra arkitektskolorna. Årsmötet i Oslo var mitt första och jag förvånades och inspirerades över det disciplinöverskridande samarbete och den motivation som fanns i studentorganisationen.

På fredagen i Arkitektenes Fagforbunds lokaler höll jag i egenskap av studentrepresentant för Miljö- & Teknikutskottet en presentation som i mångt och mycket speglar utskottets drivkraft i att vilja lyfta fram kunskap och frågor inom hållbar utveckling. Ett potpurri av det gångna året inom arkitektur och miljö:

Sverige som nyligen blivit antagen fullvärdig medlem i World Green Building Council. Användandet av certifieringssystem som EU’s Green Building och svenska Miljöbyggnad samt de internationella BREEAM och LEED som just nu håller på att anpassas till den svenska marknaden. Länkar för att läsa mer hittar du på http://www.arkitekt.se/miljo.

One Tonne Life-projektet där bland annat A-hus, Vattenfall, Volvo och Wingårdhs samarbetade för att skapa ett klimatsmart boende för en tvåbarnsfamilj. Under 6 månader med nollenergihus, elbil och sunda matvanor lyckades familjen sänka sin energiförbrukning och motsvarande sitt koldioxidutsläpp med hela 80 %. Läs mer på http://onetonnelife.se/.

På den efterföljande gruppdiskussionen kom en rad konkreta förslag fram hur man skulle kunna förbättra arbetet för hållbar utveckling på arkitektskolorna.

  • Hållbart byggande måste genomsyra utbildningen redan från start och genom alla projekt, så kursansvariga och lärare behöver påminnas om detta inför handledning och kritik.
  • Lära sig mer om material ur ett livscykelperspektiv med inblick i resurser, energi och hälsovådlighet.
  • Tänka på sitt eget miljöagerande i skolan. Behöver lampor och datorer på din skola stå på varje natt och helg? Är det möjligt att be er dataansvarig att ställa in dubbelsidigt som standard?

Miljö- & Teknikutskottet arrangerar kortseminarier (kl 15–17.30) under två tisdagar i vår. Karin Adalberth pratar om konsten att bygga plusenergihus den 27 mars (nytt datum!) och den 8 maj är det tanken att 2-3 studenter ska bjudas in till Sveriges Arkitekter för att prata om projekt där hållbar utveckling stått i fokus. Vilka dessa studenter blir är inte spikat, men efter årsmötet i Oslo har jag fått några trådar att följa upp. Vore trevligt om vi fick in förslag från fler skolor så har du eller någon du känner gjort ett arkitekturprojekt med miljöfokus och vill komma till Stockholm och föreläsa så når du mig på jonlund@student.chalmers.se. Alla tips är välkomna!

Till sist vill jag bara säga att jag är glad över att vara med i en så pass driven organisation. Det finns mycket att göra, men vi är många som gladeligen är med och genomför det!

/Jonas Lundgren, studentrepresentant Miljö- & Teknikutskottet

Det är inte lätt att vara grön, men man får försöka ändå.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: