Tydligt budskap från årsmötet – Vi måste höja nivån!

Som studentrepresentant i Sveriges Arkitekters Akademi för Arkitektur har man inte bara det stora förtroendet och privilegiet att sitta med vid de intressanta akademimötena utan man får även åka på årsmöte med ArkitektStudenterna. I förra veckan sammanföll de båda och på onsdagen begav mig först till Stockholm för ett eftermiddagsmöte med akademin för att sedan på torsdagen hoppa på bussen till Oslo (även om det var på håret att jag hann med) för ännu ett intensivt årsmöte med ArkitektStudenterna. Här följer en kortare redogörelse av vad jag tagit med mig i egenskap av mitt förtroendeuppdrag under de senaste dagarna.

Möte med akademin för arkitektur 25/1

Om vi börjar med akademin så är det största som hänt att vi byter ordförande. Då Catherina Fored nu tillträtt sin nya tjänst som förbundsdirektör har hon valt att avsäga sig uppdraget som ordförande i akademien. På förslag till ny ordförande har akademien nominerat Jonas Edblad, redan erfaren akademimedlem som till vardags är med och vinner Kasper Salin-priser på Wingårdhs. Styrelsen tar beslut i ärendet.

Utöver att ge förslag till styrelsen på vilka som ska ingå i akademin är ett av akademins uppdrag att utse juryer till Kritikerpriset, Bostadspriset och Kasper Salin-priset.

Då dessa priser ses som viktiga i arbetet med att lyfta exempel god arkitektur samt att främja ”det goda samtalet” ställs höga krav på utformningen av respektive jury. Erfarenhet (gärna erfarenhet av att själv ha ritat ett vinnande förslag, vilket förespråkas ivrigt av somliga i akademin) ska ställas mot att få en mix av olika personer. Ålder, kön, arbetsområde, geografi m.m. är alla faktorer som akademin ska ta i beaktande. Det är också önskvärt att minst en av jurymedlemmarna kan bidra med internationella referenser och denna medlem får med fördel vara verksam utanför Sverige. Akademin gör sedan listor och testar olika konstellationer innan förfrågningar går ut till nya jurymedlemmar om de vill vara med och utse den bästa arkitektur och arkitekturkritik som producerats i Sverige under det gångna året (de gångna två åren i Bostadsprisets fall vilket endast delas ut udda år). Under mötet hittade vi en mängd möjliga jurykandidater men då de ännu inte är tillfrågade kan jag inte presentera några namn, men ni lär höra om dem i sinom tid. Just nu är det min och akademins hemlighet.

Då tillträdande ordförande Jonas tyvärr satt fast i Göteborg och inte kunde vara med på mötet kunde vi inte göra upp så värst mycket planer för vad akademin ska jobba för under resten av året men ambitionen att under året driva ett samtal om kvalitet och arkitektur med byggherrar, kommunföreträdare och allmänhet lever kvar och kommer förhoppningsvis att realiseras. Något som också diskuterades var arkitekturdagen. Då jag själv inte kunde närvara på arkitekturdagen i år kommer jag att avstå från personliga kommentarer, men vad jag hört har mottagandet varit blandat. Detta var givetvis akademin inte sen att känna av och nu diskuteras hur arkitekturdagen kan bli bättre inför 2012, ett år då Sveriges Arkitekter fyller 10 år och Kasper Salin-priset delas ut för 50:e gången.

ArkitektStudenternas Årsmöte 26/1-29/1

De frågor jag tog med mig till årsmötet var hur jag bättre kan se till att studenters intressen representeras i akademin, att vi får en bredd i våra jurys samt hur arkitekturdagen (och arkitektur i allmänhet) kan lyftas på ett bra sätt. Mitt intryck är att årsmötet vill att jag ska bevaka jämställdhetsfrågor och verka för att även yngre personer (under 40) kan sitta i jury. Att göra detta är lurigt då jag själv inte känner till alla potentiellt utmärkta kandidater som inte är 40+, män och bor i Stockholm (de dyker upp ändå), men så föddes idén om en slags rättviseförmedlingen för juryledamöter. Denna tipsfunktion (hur den nu ska utformas?) kommer även att visa sig väldigt användbar när det gäller att samla ihop intressanta föreläsare till Arkitekturdagen och andra arrangemang när arkitektur ska debatteras. Många av årsmötets deltagare som också varit på arkitekturdagen 2011 upplever att detta är en viktig händelse i Arkitektur-Sverige, men att arrangemanget lider av en viss identitetsförvirring. Å ena sidan är det en ”firmafest” där branschen minglar och delar ut pris till den egna kåren. Samtidigt aspirerar Arkitekturdagen på att lyfta diskussionen om de utmaningar som arkitekturen och arkitekterna brottas med både i sin vardag, men kanske ännu viktigare ska ge sig på i framtiden. Hur (om ens alls?) dessa till synes skilda ambitioner om att vara branschmingel och skarp professionsutvärdering ska samverka för att lyfta arkitekturdagen är inte helt självklart. Däremot stod det väldigt klart att årsmötet anser att nivån på såväl föreläsningar och tillhörande diskussion som prisutdelning och gala-arrangemang måste höjas avsevärt.

Några konkreta förslag från årsmötet var att välja föreläsare som i första hand är just föreläsare och debattörer framför stjärnarkitekter, att låta en professionell eventbyrå ha hand om arrangemanget och en van debattledare leda diskussionen samt att fastställa en strategi för hur arkitekturdagen blir ett arrangemang som ses som en självklarhet att besöka för alla som vill ta del av det senaste inom arkitektur. Perspektivet ska vara internationellt och framåtblickande och ske i kontext av de stora utmaningarna. Norske Arkitekters Lansdsforbunds 100-årsjubileum lyftes fram som ett bra exempel och målet med arrangemanget borde vara att ”man inspireras att tänka på nya sätt och går från Arkitekturdagen med en nytändning för att bli en ännu bättre arkitekt”, som en av mötesdeltagaran uttryckte det.

Då vi studenter i vår utbildning får ta del av många intressanta föreläsningar som är minst lika intressanta även för den som är yrkesverksam borde vi vara bättre på att tipsa och bidra till att nivån höjs. Under året ska jag i akademin verka för att vi samlar in tips på bred front och att arkitekturdagen 2012 blir proffsigaret, både gällande innehåll och genomförande. Jag vill därför passa på att uppmana er att höra av er till mig med tips på era bästa föreläsare och möjliga jurykandidater men också andra tankar som jag kan lyfta i akadedmin för arkitektur.

Avslutningsvis vill jag tacka alla på som var med för en ännu ett succéartat årsmöte, förra årets presidie  och alla andra som jobbat med mötet för ett fantastiskt arbete samt till sist önska det nya presidiet lycka till i arbetet med att leda ArkitektStudenterna under 2012!

/Martin Livian, studentrepresenant i Sveriges Arkitekters Akademi för Arkitektur

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: