Akademin för landskapsarkitektur – Pågående arbete och rapport från årsmötet

Hej alla!

Johan Ask heter jag och sitter invald som studentrepresentant i akademin för landskapsarkitektur. Även om jag tyvärr ännu inte har haft möjlighet att medverka på ett möte med akademin (och det första ironiskt nog ägde rum förra torsdagen då jag och många andra engagerade inom ArkitektStudenterna befann sig i Oslo på årsmöte) följer ändå nedan en kort rapport om vad jag vet att akademin för tillfället arbetar med och vad som i grupp diskuterades i Oslo som rör landskapsarkitektur.

Pågående arbete

  • Akademin ska utökas med en person eller två, och man letar efter personer från södra Sverige med offentlig anställning för att få bättre spridning på medlemmarna – både yrkesmässigt och geografiskt.
  • Det ska även väljas in en ny medlem i Sienaprisjuryn.
  • Samtal förs med den danska tidningen Landskab – den enda tidskriften i Norden som ägnar sig helt åt landskapsarkitekturfrågor – om hur man kan öka dess spridning i Sverige.
  • I höstas startades en Facebook-grupp, Forum Landskap, som ett led i att sprida intressant information om landskapsarkitektur från runtom internet. Adressen dit är http://www.facebook.com/pages/Forum-Landskap/254257597942754

Årmöste i Oslo 26-29 januari – gruppsamtal

En inledande fråga jag ställde till gruppen var vilken roll man tänkte sig, eller rent av ville, att akademin för landskapsarkitektur ska ha och vilken relation vi studenter ska ha till den. Vad som framkom snabbt var att få egentligen visste om att akademin fanns och ännu färre vad den gör.

Akademin träffas ett par gånger varje termin och diskuterar frågor som rör dess generella uppdrag. Bl.a. ska akademin representera Sverige internationellt och “har till uppgift att stödja yrkes- och kunskapsutveckling inom sin profession”. Vad som blev tydligt efter samtalet är att den är dålig på att kommunicera detta arbete utåt och att det finns ett stort glapp mellan i varje fall studenter och akademistyrelse, studentrepresentant till trots. Det saknas en bra kanal för att föra diskussionerna som hålls i akademin vidare utåt, och exempelvis det som akademin tar del av från den internationella scenen fanns det stort intresse i gruppen av att ta del av.

Det hela härleddes i samtalet bl.a. till den anonyma roll som landskapsarkitekturen fortfarande har i Sverige. Bristen på självförtroende, definition och samlande organ gör professionen osynlig, och okunskapen kring vad en landskapsarkitekt gör är enligt gruppen fortfarande utbredd. För vart vänder man sig egentligen om man vill veta mer om landskapsarkitektur i Sverige; lära sig om yrket eller läsa debattinlägg eller nyheter om relevanta frågor och ämnen? Att det inte finns något givet svar på detta är ganska allvarligt, sett till yrkets vägnar.  Det var samtligas åsikt att landskapsarkitekturen måste ta för sig mer och kräva mer utrymme i den politiska debatten om vårt framtida samhälle. Med ökad medvetenhet om yrket kommer också ökat inflytande.

Konkret tycktes det att akademin därför kanske skulle kunna stå för landskapsarkitekturens “ansikte utåt” och vara den organisation som har huvudansvaret för att tillhandahålla och underhålla information och kunskap om såväl professionen som sådan och det dess utövare arbetar med.

Utöver yrkets och akademins roll diskuterades det också en del kring utbildningen, och tidigare kontakt med branchen och yrkeslivet efterfrågades. Kanske någon enstaka “prova-på-dag” tidigt i utbildningen där man får besöka en arbetsplats och se vad de jobbar med där. Vilka möjligheter man har på avancerad nivå, med framför allt mastersutbildningar, önskades också bli betydligt tydligare. Vad kan man läsa, var kan man göra det och vad innebär det? Att alternativen är så få och de som finns inte framhålls för studenterna sågs som hämmande för den övergripande kvalitén inom yrket.

Slutligen vill även jag passa på och tacka alla deltagande vid årsmötet för en trevlig helg och alla engagerade som tillsammans gör ett makalöst jobb – jag ser fram emot att få arbeta vidare med er under året.

/ Johan Ask, studentrepresentant i akademin för landskapsarkitektur.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: