Lär dig att tävla

Under Årsmötet i Oslo 26-29 januari hade vi många intressanta gruppdiskussioner, några av dem handlade om akademier och nämnder. Här följer lite om tävlingsnämnden och några kloka tankar som följde med mig hem från ArkitektStudenternas årsmöte.

Tävlingsnämnden är det utskott som utser lämpliga domare till de tävlingar som ska godkännas av Sveriges Arkitekter. De ska även säkerhetsställa att tävlingsprogrammen är ordentligt utformade, och att samtliga förfaranden går rätt till. Som studentrepresentant är jag länken mellan student och nämnd.

Eftersom jag verkar i studentens anda är det därmed viktigt att det är ni studenter som bestämmer hur information ska se ut. Det var en fråga som togs upp under gruppdiskussionen och genom det fick rollen som studentrepresentant en ny skjuts, det var mycket positivt.

I diskussionen med gruppen kom vi fram till ett par saker som jag, ”länken” mellan student och nämnd, ska ta med mig i det fortsatta arbetet:

–          Uppmuntra fler studenter till att tävla genom inlägg

–          Länka till samtliga tävlingar som nämns

–          Framföra möjligheter till nya domare för studenttävlingarna

–          Tipsa om fler studenttävlingar som inte nödvändigtvis diskuteras i tävlingsnämnden

Till nästa möte fick jag även i uppdrag att ta reda på hur många procent av alla tävlingar i Sverige som går genom Sveriges Arkitekters tävlingsservice. Mer om detta efter mitt nästa möte 21 Mars.

En annan viktig utgångspunkt som diskussionerna kring tävlingar på årsmötet gav var hur vi studenter ska få tid över till att tävla?

Intressant är hur synen på ett bidrag är avgörande. Ett bidrag behöver exempelvis inte alltid vara ett underverk. Som student kan man lära sig mycket genom att ”bara” medverka. Hur blir fokus om man inte endast fiskar efter vinsten?  Efter att ha skickat in bidrag och deltagit i ett par tävlingar har man efterhand lärt sig vad som funkar och vad som inte gör det. Erfarenhet. Genom ett deltagande engageras och uppmuntras man till att syna andras bidrag vilket är en stor inspirationskälla. Arkitekttävlingar stärker många gånger en utveckling och främjar arkitekturdebatten. Så uppmaningen till alla studenter blir naturligtvis att tävla mera!

Allt detta ger mig som studentrepresentant ett driv och en glädje till att informera och ta reda på mer, tusen tack för detta förtroendeuppdrag!  För den senaste rapporten från januarimötet med tävlingsnämnden se http://www.arkitekt.se/s69781/f13480

/Josephine Philipsen, studentrepresentant i tävlingsnämnden

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: