Rapport från tävlingsnämndens möte 21/3

Dags för tävlingsnämndsmöte!

Mötet var lite längre än vanligt för att vi skulle gå igenom hur inbjudna tävlingar går till. Det här mötet var mycket bra diskussionen om hur inbjudna tävlingar går till och hur de olika tävlingsförfarandena fungerar. Mötet gjorde verkligen att många bitar och frågetecken föll på plats för min del, jag ska försöka förklara så att andra också kan ta del av olika tävlingsförfaranden och hur det går till när man anordnar en tävling.

 Trycket på tävlingar                                                                                                                                             Claes börjar med att visa oss hur många tävlingar som genomförts på senare tid. De senaste 3 åren har totalt 30 stycken inbjudna och 15 stycken allmänna tävlingar genomförts i Sverige. Det kan tyckas väldigt lite om man jämför med andra länder där vissa har tävlingar som det främsta sättet att uppföra ny arkitektur, men faktum är att dessa siffror är högre än tidigare år i Sverige. Claes och Katarina visar en Sverigekarta med utprickade orter där det är tävlingar på gång just nu. Det är många främst mellan större orter, och prickarna är som tätast söder om Stockholm ner mot Malmö och några enstaka aktuella tävlingar uppåt norr. Claes och Katarina åker runt i Sverige och hjälper till att arrangera och genomföra tävlingar, de är helt enkelt ett stöd för tävlingsarrangören i tävlingsprocessen.  Detta är en del av Sveriges arkitekters tävlings- och upphandlingsservice.

Det här är ett exempel på mina ”kråkfötter” till anteckningar från mötet, den syftar till upplägg:

 

Allmänna – och inbjudna tävlingar:                                                                                                                 Alla tävlingar är allmänna från början men det är i nästa steg som man gör ett val. Antingen låter man alla som vill vara med att tävla, eller begränsar man det till ett antal arkitekter/kontor som blir inbjudna. Många gånger tänker arrangören bakom tävlingen att det blir smidigare eller mindre jobb med en inbjuden tävling, det har dock många gånger visat sig att det faktiskt inte är så. Det har visat sig att allmänna tävlingar som vänder sig till en större publik och ger arrangören mer publicitet också på det viset får man in fler förslag och många gånger även nya arkitekter och kontor med nya spännande idéer.  Arrangörens ansvar är att se till vad de är ute efter och vara väl förberedda med vad de efterfrågar och hur de ska genomföra det hela.

Inbjuden tävling                                                                                                                                                   De vanligaste arrangörerna eller även kallat byggherrarna är ofta offentliga upphandlare så som exempelvis kommuner. När ett urval görs till inbjudna tävlingar talar man om prekvalificering. I prekvalificeringen kan arrangören efterfråga olika kriterier som man vill att arkitekten ska visa på för att vara svara mot vad arrangören anser som lämpligt för tävlingen. För att nämna ett exempel: om arrangören vill utlysa en tävling där projektet handlar om en skola, skickar de ut förfrågningar till kontor om de är intresserade och i så fall får de skicka in referenser från tidigare projekt som kanske behandlar samma typ av byggnad eller innehåller samma problemlösning etc. Man vill se hur de har gått tillväga tidigare helt enkelt, därefter gör de sitt urval efter vilka referenser som var tilltalande och utgår därifrån. Det diskuteras ofta att det kan vara svårt för mindre eller nyetablerade kontor att delta i inbjudna tävlingar, vilket inte är bra då man vill ha en variation på marknaden. Det kan vara på grund av att det i prekvalificeringen ställs för höga krav på ett visst antal genomförda projekt eller en viss ekonomisk årlig omsättning. Då spelar det inte lika stor roll hur grymt ett mindre kontor än är, om de är nyetablerade och inte hunnit komma upp i det antal som efterfrågas. Sådana krav ger större kontor fördelar i en prekvalificering. Därför betonar man också vikten av att kraven som ställs för att bli inbjuden ska vara väl kopplade till uppgiften. Ibland ställs också höga krav medvetet för att arrangören vill ha en trygghet och veta att det är kontor som kan ro ett projekt i hamn.

Tävlingsnämnden diskuterade frågan, hur man skriver en prekvalificering så att det attraherar mindre kontor och nämnde Finland som ett exempel, de är duktiga på att få in mindre kontor eftersom de stora kontoren hjälper dem i samarbeten etc. Att tävla i lag kan också vara ett sätt för mindre kontor att visa upp sig, genom att gå samman med ett större. Man kan gå samman och komplettera varandra med olika typer av kompetens som krävs för projektet. Ibland går även flera stora kontor ihop och tävlar för att kunna konkurrera med internationella kontor.

Det råder en känd diskussion om att det blir allt fler stora kontor istället för små, många stora köper upp mindre osv. Många diskuterar idag vad det kommer att leda till i framtiden. Det diskuterades också vad som händer sedan för att sammanfatta det hela kan man säga att ett tävlingsbidrag är ett FÖRSLAG och kan därför också omarbetas efteråt. Det är upp till arkitekten och arrangören.

Aktuella tävlingar                                                                                                                                                Det är en ny studenttävling på gång, än kan jag inte avslöja vad det är för en tävling men den verkar vara riktigt kul. Två andra studenttävlingar pågår. Det är ”Bo på äldre dar” och ”UngBo 12”.Även en allmän tävling som Linköping anordnar ”Vallastaden”.                                                                                En annan, inbjuden, tävling som är gå gång nu är ”ny stadskärna i Kiruna”, grymt spännande!       Läs mer om samtliga tävlingar här: http://www.arkitekt.se/tavlingar/aktuella

Vill man ha inspiration är det värt att kika på exempel från genomförda tävlingar. Genomförda nyligen är Törnrosen Tower i Malmö och Gävles äldreboende gå in på http://www.arkitekt.se/tavlingar/dokumentation för att se samtligas förslag. En tävling värd att nämna är en inbjuden projekttävling som är arrangerad av trafikverket. Syftet med tävlingen är både att få fram ett förslag för utformning av Skurubron samt att upphandla leverantör för det fortsatta uppdraget. Juryarbetet beräknades vara färdigt i slutet av Mars, man har ännu inte offentliggjort vinnaren men håll utkik! Http://www.arkitekt.se/s65784

Mitt nästa möte är onsdagen(idag) 18/4. Har ni något ni vill att jag ska ta upp så meddela gärna!Ses! /Josephine Philipsen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: