Urban trends i Malmö och Karlskrona

Urban trends i Malmö och Karlskrona

Med inspiration från planerarträffarna i de tysktalande länderna arrangerade Blekinge Tekniska Högskola 27-29 april en länge efterfrågad internationell studentkonferens i Karlskrona och Malmö. Temat för workshopen var Urban trends.

Temat innebar att studenterna undersökte aktuella trendbegrepp inom stadsbyggnad och tittade närmare på genomförda och planerade stadsbyggandsprojekt. Några av de begrepp som kom upp under konferensens tre dagar var hållbarhet, täthet och digital urbanism och studenterna diskuterade deras koppling till dagens stadsutveckling.

De deltagande studenterna kom från 17 olika universitet i Sverige, Tyskland, Österrike, Schweiz och Polen.  Utbildningarnas inriktningar varierade mellan arkitektur, urbanism och stadsplanering, men alla hade ett stort intresse för stadens utveckling och trender.

Konferensen innleddes med att representanter från varje universitet presenterade trender som de ansåg tydliga på deras studieorter. Därefter fortsatte helgen med korta inspirationsföreläsningar, diskussioner och guidningar i Malmö och Karlskrona. Sista dagen hölls en paneldebatt mellan stadsforskare från Tyskland, Polen och Sverige, däribland Jerker Söderlind och Moa Tunström. Studenterna ställde frågor och kommenterade. Därefter följde en workshop där studenterna i mindre grupper diskuterade trenderna utifrån olika frågor, vilket sedan resulterade i listor där alla deltagare fick markera de punkter som de tyckte var mest relevanta eller viktiga.

Konferensens deltagare, medverkande forskar och organisationsgrupp, som bestod av studenter från BTHs kandidat- och masterprogram för fysisk planering, upplevde konferensen som ett mycket positivt och lyckosamt sätt att väcka diskussionen kring dagens stadsutveckling men även för att peka ut luckor och hitta lösningar.

Det finns därför nu stora förhoppningar om att studentkonferensen var den första av många på BTH och att fler länder och professioner ska kunna inkluderas i framtiden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: