Vad tycker du att Akademin för arkitektur ska jobba med?

Hej ArkitektStudenter.

Som jag tidigare har berättat här på bloggen så har vi i år fått en ny ordförande i Akademin för Arkitektur. Det är Jonas Edblad från Wingårdhs som efterträtt Catherina Forhed som av förklarliga orsaker inte kan vara både förbundsdirektör och förtroendevald representant i Akademin för arkitektur.

I och med detta har vi också haft lite samtal kring vad vi ska jobba med de kommande två åren inom ramarna för Akademin för arkitektur samt på vilket sätt. Gruppen känns väldigt inspirerad just nu och till nästa möte den 21 maj har alla akademiledamöter fått i uppdrag att komma med förslag på just detta. Då jag är studentrepresentant och förvisso har en massa egna idéer och tankar om vad akademin ska jobba med, så är det ju ändå ytterst studentmedlemmarna som jag representerar i akademin. Därför ber jag nu er alla att höra av er till mig med era tankar om vad akademin ska jobba med och hur.

På Akademins hemsida står följande att läsa:

Akademin för Arkitektur, representerar den största professionsgruppen inom Sveriges Arkitekter.

Akademierna har i uppdrag att vara ämnesutvecklande inom respektive professionsområde. Arkitekturakademin utser juryledamöter till flera av Sveriges Arkitekters priser och har genom året utvecklat en arbetsform som vi kallar akademisamtal. Vid akademisamtalen samlar vi en grupp personer kring ett aktuellt eller angeläget ämne. Samtalen dokumenteras och publiceras på denna sida och i Arkitekten. Avsikten är att samtalen ska komma medlemmarna till del. Några av våra samtal har också fått genomslag i andra medier, till exempel samtalet om industrialiserat byggande och det om Jakriborg och Malmö Högskola.

Just nu pratar akademin om hur vi ska fortsätta med akademisamtalen och vilka ämnen och frågeställningar som är intressanta att lyfta. Själv tycker jag att det är viktigt att akademin blir en plattform där vi som arkitekter kan höja blicken och tillsammans börja fundera över hur vi som samhällsbyggare förhåller oss till de stora utmaningar som exempelvis klimatförändringar, rasande ekonomi, växande klyftor mellan fattiga och rika och brist på många av de naturresurser som upprätthåller våra nuvarande samhällsstrukturer utgör. Jag tror personligen att akademisamtalen har goda möjligheter att bli en brygga mellan dessa stora frågor och det dagliga arbetet på kontor, kommuner och skolor och både inspirera och ge nya perspektiv på yrkesrollen och hur vi antar utmaningarna. Vad tror ni?

Vi diskuterar också arkitekturdagen och Kasper Salingalan och hur detta kan bli ett arrangemang som kan bli en angelägenhet även utanför arkitektkåren. Hur tycker ni att man gör detta på bästa sätt? Vilka ska vi bjuda in? Vad ska vi prata om? Hur ska vi prata?

Som sagt ska vi ha möte den 21 maj då vi börjar göra en 2-årsplan för hur vi ska jobba. Hör av er innan eller efter (detta är givetvis en ständigt pågående process) med era tankar så tar jag det vidare till akademin!

/Martin

martinlivian@gmail.com

+46 727-16 60 17

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: