En väldigt sen rapport från workshoppen Alternaktiv CPH

Workshopdeltagare framför en av båtarna.

I en övergiven fabriksbyggnad i Köpenhamns Sydhavn finns kollektivet “Den Flydende By”. En liten grupp hängivna aktivister som när en dröm om att den dag isarna smälter och översvämmar haven kunna leva en självförsörjande tillvaro på världshaven. Egentligen hoppas man på att redan innan detta inträffar kunna ge sig ut på havet och med hjälp av sin flytande by kunna visa upp och inspirera till alternativa sätt att lösa kommande ödesfrågor som livsmedels- och energiförsörjning när vi nu är på väg in i en era av växande resursbrist.

Under fem dagar i slutet av april i år arrangerade ArkitektStudenterna en workshop på plats i Köpenhamn tillsammans med Den Flydende Bys tre permanenta invånare – Marcel, Elona och Ask. Initiativtagare till workshoppen var Adam Roigart som läser till landskapsarkitekt och som vid ett tidigare besök på den Flydende By fick idén till att dra ihop ett gäng ArkitektStudenter för att hjälpa till att bygga. Workshoppidén presenterades på årsmötet i Oslo och möttes av idel glada tillrop. Det var även då som undertecknad bestämde sig för att hjälpa Adam dra i de sista planeringsbitarna och det beslutades av styrelsen att två studenter från varje skola skulle få resa till Köpenhamn.

Totalt blev vi sjutton ArkitektStudenter som under eftermiddagen den 26 april äntrade fabriksgolvet på Landvinningsgade 16. Så snart alla kommit på plats hälsade våra värdar välkomna med att presentera sig själva och Den Flydende By samt programmet för de kommande dagarna. Målet med de fyra dagarna var att bygga färdigt exteriören på “kontoret” och förse det med en interiör samt att bygga ett flytande växthus. För att komma i stämning tyckte våra värdar att det var bra om vi fick ta del av deras Köpenhamn och sagt och gjort gav vi oss av i cykelkaravan för att kika på några av alla de platser där ungdoms- och D.I.Y-kulturen blomstrar i Köpenhamn.

Det som slår en är hur fantastiskt mycket som kan skapas med väldigt små medel. De gamla slitna fabrikslokalerna fullkomligen bubblade över av kreativitet och på gårdarna utanför var odlingssässongen redan i full gång. Konstnärer får en möjlighet att hitta billiga ateljéplatser och med jämna mellanrum ordnas stora fester där lokala musiker bereds en scen att växa på. Husen och de låga hyrorna är en grundförutsättning, men även i Köpenhamn trycker gentrifieringen den alternativa scenen allt längre ut i periferin. Våra värdar berättade att de tidigare hade hållit till i mer centrala lägen, men att de varit tvungna att flytta på sig när hyresvärden velat renovera eller sälja. De nuvarande lokalerna får de förhoppningsvis ha i tre år och när det kontraktet går ut ska man kunna leva helt självförsörjande till sjöss.

Således ingen tid att förspilla och restrerande dagar gick vi helt upp i byggandet med näst intill Luthers arbetsmoral från tidig morgon till sen natt. Vi tog endast kortare pauser för att spela musik, äta mat eller åka till närliggande bagerier och storköp för att dumpstra nästkommande dags samtliga måltider, eller “skraella” som det heter på danska. Det ska erkänas att både Adam och jag var lite nervösa över hur deltagarna skulle reagera på att äta mat plockad ur cointainrar, men våra farhågor saknade helt grund. Samtliga köpte upplägget rakt av och med översvallande  äventyrslusta gav sig de flesta av oss iväg på minst en nattlig räd i jakt på det som butiksbesökarna ratar. Allt ifrån wienerbröd till ryska smuggelcigaretter plockade vi upp ur containrarnas djup och detta gjorde att vi under hela workshoppen levde så gott som gratis. Vi hittade till och med både öl och vin första kvällen!

Sista byggdagen var det som att vi aldrig hade gjort annat än att bo i fabriken, bygga på båtarna och äta gigantiska middagar runt långbordet. En minst sagt bekymmerslös tillvaro även om det kändes i kroppen efter en dags hårt arbete med att bygga. Det stoppade oss inte heller från att på kvällarna hamna i långa diskussioner om ansvar, akitektrollen, livsstil, framtid, rättvisa, genus, politik, mat, energi, oljetopp, stadsplanering och annat som man funderat på under dagens arbete.

Som en grand finale på helgen bestämde vi oss för att se om våra skapelser var sjödugliga och vi bjöd in vänner och bekanta till att komma och besöka båtarna vid Islands Brygge ca 40 minuters båtresa från vår arbetsplats i Sydhavnen. Med växthuset på släp bakom Kontoret gav vi oss ut på sjön och lyckades utan större problem ta oss över till andra sidan stan. Nyfikna besökare flockades snart kring båtarna och de flesta vågade sig också ombord. Somliga bjöd på öl på klassiskt danskt manér och flera tog tillfället i akt att bada.

Vid den avslutande utvärderingen var alla eniga om att detta var bland det bästa de varit på och att vi borde göra något liknande snart igen. Vi som arrangörer är såklart helnöjda med workshoppen och hoppas att vi snart får se en inbjudan till något liknande. Det är ju så enkelt att ordna och det ger så mycket tillbaka.

Ett stort tack till alla som var med och till våra värdar på DFB!

/Arrangörerna genom Martin Livian

 


Epilog:
Fördelen med att skriva en sen rapport är att man kan få med berättelsen om vad som hände sen. I det här fallet har det faktiskt hänt en hel del.


För det första har Adam blivit Köpenhamnsbo på heltid och han bor numera i fabriken tillsammans med Ask, Elona och Marcel (och alla andra personer som råkar vara där för tillfället). Under sommaren har de arrangerat flera workshopps och fler lär det bli. Vill man vara med är det bara att kolla in http://flydendeby.wikispaces.com/Forside eller facebookgruppen http://www.facebook.com/groups/46881704462/.

Nästa roliga nyhet är att TV-programmet Korrespondenterna fått nys om DFB och troligen kommer att ha med dem i ett av sina program som sänds under hösten. Det kommer att handla om skräp och avfall och göra nedlsag i konsumtionssamhällets baksida på flera platser i världen men ha DFB som bas för hela programmet. Håll utkik efter det i TV-tablån!

Annonser
1 comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: