Akademin för Arkitektur – vad gör de egentligen?

Kasper Salin, iförd hatt i bersån.

 

Hej ArkitektStudenterna,


I helgen är det Studrix och därmed också hög tid för oss som sitter i akademier och nämnder att avlägga rapport, så här kommer min.

Akademin för arkitektur representerar den största professionsgruppen inom Sveriges Arkitekter och har därför inte sett som sin huvuduppgift att arrangera specifika evenemang för arkitekter eftersom det redan finns ett stort urval av aktiviteter idag. Istället har fokus varit på arbetet med att utse juryledamöter till några av de priser Sveriges Arkitekter delar ut.

Akademin för arkitektur har uppdraget att utse juryledamöter för Kasper Salin, Bostads- och Kritikerpriset, vilket man också gjort. Målsättningen här är att sätta samman juryer som är jämnt representerade vad gäller genus, professionsfördelning och geografisk tillhörighet. Under hösten kommer akademin att sätta samman ett dokument med riktlinjer för vad som gäller för de olika juryer vi sätter samman. Tillsammans med ledamot Mats Egelius och akademins sekreterare Katarina kommer jag att vara med i den grupp som ansvarar med detta. Min förhoppning är att jag också ska kunna få med något om ålder i riktlinjerna, då jag tycker att unga (under fyrtiofem) är väldigt dåligt representerade i juryerna, men att yngre perspektiv också behövs när Sveriges bästa arkitektur ska utses.

Härutöver har akademin tagit fasta på uppgiften att utgöra ett forum för diskussion i frågor som rör arkitektur. Den senaste tidens diskussioner inom akademien har handlat om hur vi bättre utnyttjar den resurs som juryerna utgör. Eftersom de reser runt hela landet och faktiskt tittar på alla nominerade förslag så har de kanske den mest uppdaterade bilden av ArkitekturSverige. Vi siktar just nu på att i början av januari ordna någon form av seminarie där jurydeltagare får tillfälle att diskutera och reflektera av det de har sett. Om detta blir inför publik eller något som dokumenteras av tidningen återstår att se.

I år delas även Kasper Salin-priset ut för 60:e gången vilket givetvis kommer att uppmärksammas. Vi hoppas på att kunna göra något i samband med detta där vi i akademin tillsammans med skrivande vänner filosoferar över strömningar i tiden och hur detta har representerats i de vinnande projekten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: