Utbildningspolicyn flyger, studentenkäten har landat och utbildningsforum gror.

I förra veckan hölls höstens första möte med utbildnings- och forskningsutskottet. Vi har nyligen slutfört arbetet med en ny utbildningspolicy och resultatet diskuterades inledningsvis på mötet. Syftet med utbildningspolicyn är att beskriva den gemensamma kunskapsgrund som alla arkitekter bör dela samt att visa på den specialkompetens som varje gren inom arkitektkåren bör värna om och utveckla. Vi är nöjda med resultatet och försökte gemensamt att hitta bra sätt att sprida utbildningspolicyn till alla Sveriges arkitekters medlemmar och kanske i synnerhet till studenter, lärare och utbildningsansvariga. Det är först när policyn läses och diskuteras ute i skolor och på arbetsplatser som den blir mer än bara ett dokument. För att sprida utbildningspolicyn till skolorna kommer jag som studentrepresentant att arbeta för att representanter på varje arkitektskola ska ges möjlighet att dela ut policyn direkt fysiskt och samtidigt kort informera om syftet med den samma. Vi hoppas att detta ska kunna organiseras på ett bra sätt och att många vill engagera sig och dela ut dokumentet. Policyn kommer också att presenteras på vårt utbildningsforum den 16:e Oktober i Stockholm. Detta utbildningsforum var också en av diskussionspunkterna på mötet.

Det har gjorts en studentenkät bland alla de arkitektstudenter som gick ut sin sjätte termin nu i Juni. Resultatet av denna enkät är en bra utgångspunkt för att diskutera läget i utbildningen och den framtida utvecklingen. Enkäten kommer att presenteras på utbildningsforumet. Utöver detta så diskuterades även utskottets verksamhetsplan inför nyvalet vid årsskiftet. Jag lyfte även frågan om den obalans som finns vad gäller intagning av män och kvinnor till framför allt landskapsarkitektprogrammet men även husarkitektprogrammet. Hur påverkas arbetsmarknad och utbildning av att det tas in många gånger fler kvinnor än män? Det finns säkert både positiva och negativa aspekter men frågan är värd att lyfta.

Så håll utkik efter policyn och resultatet av enkäten! …och lyft gärna diskussionen på varje skola om hur ni tycker att utbildningen bör fungera. Även om resultatet av förändringar kanske inte hinner påverka ens egna studier så påverkar det ens framtida medarbetares utbildning och hur den yrkeskår man själv blir en del av kommer att fungera.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: