StudMax i Karlskrona

Detta bildspel kräver JavaScript.

Förra helgen 19-21 oktober hade ArkitektStudenterna ett av sina två stora möten som sker på årsbasis, StudMax(det andra är årsmötet). Denna gång var vi i Karlskrona där planarkitekterna på Blekinge tekniska högskola, BTH agerade värdar.

StudMax huvudsakliga syfte ligger i att få en stor mängd arkitektstudenter att genom främst umgänge förstå mer om varandras skolor och professioner samt att sporra till att nya medlemsinitierade projekt ska startas. I år hade mötet även temat ”påverkan”, ett resultat av att på årsmötet i Oslo i januari diskuterades det mycket hur ArkitektStudenterna kan arbeta med just påverkan och även socialt ansvar.

I Karlskrona var vädret underligt, det var varmt och dimmigt vilket bidrog till en viss mystisk stämning. Staden med dess brokiga inslag av pampighet, småskaliga skansenbebyggelse, relativt höga täthet på Trossön och ständigt närvarande vatten lämnade avtryck på oss besökare. Staden kändes som en stad som endast finns i tv-serier.

På fredagskvällen startade ”möteshelgen”. Helgens upplägg presenterades, deltagarna presenterade sig skolvis genom filmer de gjort och fick sedan lära känna varandra under middag och häng. Lördagen inleddes med en rundvandring i ett dimmigt Karlskrona av BTH-studenterna. Efter detta fick deltagarna en gruppuppgift om att hitta en plats i Karlskrona som de kunde påverka på något sätt. Detta skulle dokumenteras för att sedan visas under kvällen. Syftet var främst att få deltagarna umgås över skolgränserna och att diskutera hur vi som arkitekter påverkar och kan påverka samhället.

Vi återsamlades på eftermiddagen i det vackra rum som vi lånade på BTH för att diskutera påverkan. Pernilla Jönsson, vice ordförande på SACO-studentråd höll en presentation och workshop om hur man kan påverka som organisation. Engagemanget var stort bland deltagarna vilket tog sig uttryck i intensiva diskussioner både i smågrupper och med alla samlade.

Under den hemlagade middagen som följde visades resultatet  av dagsgruppuppgiften upp. Kvällen slutade sedan på lokala Statt för många efter en lång kväll av fördjupad förståelse för varandra.

Söndagen bestod av projektspåning. Exempel på projekt som kan vara på gång är:

  • Screentryckworkshop i Stockholm.
  • Ett projekt som vill öka förståelsen mellan inredningsutbildningar på HDK och Konstfack.
  • Studieresa till Kiruna om dess förflyttning/förstörelse/förnyelse.
  • Projekt ungefär om begreppet rum som undersöks genom olika naturrelaterade aktiviteter.

Håll ögonen öppna efter dessa. Om du vill veta mer om att driva projekten eller hur ArkitektStudenterna kan arbeta med påverkan, ta kontakt med din studentavdelning. Utformningen av jultävlingen gjordes också, mer om detta snart. Trevlig vintertid tills vidare.

/Adrian, sekreterare i ArkitektStudenternas styrelse

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: