Akademin för landskapsarkitektur – rapport från möte 13 november

Närvarande: Tomas, Sabina, Emily, Liv, Johan, Clara och Lars och Katarina

 

Tidningen Landskab

Sabina ska tillsammans med Camilla Andersson träffa de övriga nordiska organisationerna i Köpenhamn den 15 november för att tillsammans med Anne Marie Lund diskutera om Landskab kan bli en nordisk landskapsarkitekturtidskrift. Medskicket till Sabina är att målsättningen måste vara ett en sådan tidskrift ska vara självbärande kommersiellt och vara professionell. Det är en stor risk att vara beroende av ideella krafter. Det borde också finnas möjligheter när hela den nordiska prenumerations- och annonsmarknaden öppnas. Vi vill hellre bidra till att det i ett initialt skede görs en ordentlig ”marknadsplan” och koncept. Vi tror också att det finns ett stort behov av en tidskrift om landskapsarkitektur.

Seminarium i Göteborg 2013

Göteborgsseminariet är nu planerat till den 26 april. Sabina och Liv har varit i kontakt med lokalföreningen och två kollegor i Göteborg. Temat diskuterades. Flera i akademin tyckte att det skulle vara Göteborgsanknutet men att ämnet skulle kunna vara ganska brett. ”Staden som rör sig” eller ”den mobila staden” föreslogs som rubriker med anledning av att man nu i stadsutvecklingen annekterar nya rum (sk omvandlingsområdet) och ibland börjar göra dem tillgängliga genom att förändra landskapet. I Göteborg kan man ju tala om infrastruktur (en stad som fortfarande bygger motorvägar rakt genom stan’ ”och så kommer man i alla fall alltid till Hisingen”) eller stadsplaneringar eller vatten. Eller en stad som vänder sig när man överger sjötransporterna och ”kopplar på hela Sverige” istället.

Nominering till Jellicoe-priset

IFLA:s Sir Geoffrey Jellicoe-pris delas ut årligen till en (levande) landskapsarkitekt som ett erkännande för personens unika livsinsats och -bidrag till samhällets och miljöns välfärd, samt för dennes främjade av landskapsarkitekturen som profession. I diskussionen om en kandidat från Sverige kom ett par namn fram men beslut fattades om att en svensk nominering sker först till nästa år.

Läs mer om priset här: http://www.iflaonline.org/index.php?option=com_content&view=article&id=72&Itemid=66

Utredning om Landskapsarkitektutbildningen

Det har kommit en utredning om landskapsarkitektutbildningarna vid SLU (akademin har fått den) som i korthet föreslår att landskapsarkitektubildningarna ska slås ihop och förläggas i Alnarp. Utbildnings- och Forskningskommittén kommer att ta ställning till rapporten med den vill gärna ha en eller flera kontaktpersoner i akademin.

Nästa möte: 12 december kl 16.30

/ Johan Ask, studentrepresentant i akademin för landskapsarkitektur

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: