Några highlights från Arkitekturgalan och Sveriges Arkitekters stämma

För två helger sedan anordnade Sveriges Arkitekter en fullspäckad helg på Clarion Hotel Sign i Stockholm. På fredagen gick årets Arkitekturdag, numera Arkitekturgala, av stapeln och 700 personer med olika koppling till arkitekturvärlden samlades under dagen för att lyssna på föreläsningar, mingla och senare på kvällen se årets arkitekturpriser delas ut under middagen.

Föreläsningarna i år höll hög klass och det som skiljde dem från många andra liknande föreläsningar jag varit på var att de inte fokuserade på att beskriva ett projekt. Anledningen kan ha varit att temat Arkitekturens pris gav andra infallsvinklar än arkitektens traditionella och föreläsarna tog utgångspunkt i ämnen som nådde ut till många, till exempel stadens utveckling genom mat eller experimentiella workshops i ett mobilt hus, som flyttar runt i världen.

Utställningen som ArkitektStudenterna höll i fick första parkett och tog plats mot en vägg som var svår att missa. Vi är väldigt nöjda med resultatet där de inskickade bidragen över ett stort spann och med med både humor och allvar reflekterade över Arkitekturens pris. Tack till alla som skickade in!

Så till Sveriges Arkitekters stämma som hölls under lördagen och söndagen. Det är nästan fel att skriva om Arkitekurgalan och stämman i samma inlägg för karaktären på de två är så olika, men here it comes. Jag kommer plocka vissa godbitar från helgen som framförallt innefattar oss studenter och vår närvaro på stämman. Vill ni veta mer om stämmans innehåll får ni gärna kontakta mig eller på hemsidan titta på till exempel kommande två årens verksamhetsprogram  http://www.arkitekt.se/s74407/f15018.

Stämman är alltså SAs högsta beslutande organ och där spikas allt som formar organisationens arbete för de kommande två åren. Stämman består av ledamöter som representerar SAs 15 olika lokalföreningar i Sverige. Utöver det är varje skola representerad med 1-3 ledamöter beroende på hur många medlemmar skolan har. I år var vi nästintill fulltaliga och hade 16 av 17 ledamotsplatser fyllda.

Studenternas roll på stämman är densamma som alla andra ledamöter och man sitter där med fullt mandat att ha åsikter, yrka, och ta beslut. I år var det en mycket aktiv skara studenter som var på plats och deltagandet bidrog på ett mycket positivt sätt till stämmans utförande.

Jag och vår studenthandläggare Matilda presenterade också ArkitektStudenternas verksamhet med allt vad det innebär, och en reflektion är att vi är en aktiv organisation som gör många bra saker, tack vare det engagemang som finns i såväl styrelse som i alla medlemmar som är med och bidrar genom att följa med på möten eller ordna/delta i projekt. Vi fick många positiva kommentarer på presentationen efteråt och det kändes glädjande att få visa upp allt bra som vi gör.

En punkt som egentligen är en väldigt stor sådan, och som på något sätt utgör en kärna i en fungerande verksamhet är kommunikation. Det var också en punkt som lyftes på stämman och som det finns ett stort visat intresse från medlemmarna att se mer av. Kommunikation bör ju gå åt två håll men att det ska finnas ramar för hur bra kommunikation etableras ligger mycket i ett arbete som den nya styrelsen ska ta vid. Det tycker vi är fantastiskt bra för vi gillar kommunikation starkt.

Motioner är såklart också en given del av en stämma och det vore konstigt om beslut kring motioner gick helt smärtfritt. Det gjorde det inte heller denna gång, men beslut togs iallafall med blandade utfall.

ArkitektStudenternas styrelse hade skickat in två motioner, en vad gällde ett dokument som utgör instruktioner för valberedningen i deras arbeta med att nominera nya personer till styrelsen, och vilket vi tyckte var daterat och behövde uppdateras, samt en motion som gällde hur studenter nomineras in i styrelsen där vi tyckt att det finns en oklarhet vem det är som faktiskt nominerar.

Svaren på motionerna var relativt tillfredställande, och vi valde att gå i linje med vad styrelsen föreslagit, vilket i första fallet var att anta vår motion och uppdatera instruktionerna och i andra fallet avslå motionen och vara nöjda med styrelsens svar.

Nu är det dags att avsluta detta blogginlägg trots att det kunnat bli en hel uppsats att återge allt som hände den där helgen när jag inte lämnade Clarion Sign på 3 dygn, men i efterdyningarna av denna stämma så börjar jag nu se fram väldigt mycket mot vårt årsmöte som är ArkitektStudenternas högsta beslutande organ. Det hålls den 24-27 januari i Århus och jag vill slå ett slag för att ni ska skicka in motioner om det finns saker ni har tänkt på angående vår organisation. Motionstopp är 2 veckor innan mötet och sista datum alltså den 10/1. Glöm inte heller att söka till posterna i presidiet, valberedningen eller till verksamhetsrevisor om du vill vara med och forma ArkitektStudenterna framöver. Scrolla ner lite så hittar du ett inlägg om detta skrivet av valberedningen.

Sist men inte minst vill jag också säga grattis till Mårten Espmarker som nu är ledamot i Sveriges Arkitekters styrelse och en resurs för alla studenter när det gäller att få in studentperspektiv i styrelsens arbete!

Johanna Good

Ordförande ArkitektStudenterna

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: