Saco Studentråds Kongress 2012

Helgen den 24-25 november hade Saco Studentråd kongress och Jacob Everhed från presidiet och jag (Viktoria Ottosson) var där. Det var en spännande helg med utbildningspolitik på hög nivå, hetsiga diskussioner, skarpa talare, givande luncher och festligheter.

Men vi tar det från början. Vad är Saco Studentråd och vad har de med Arkitektstudenterna att göra? Saco Studentråd är en del av Saco, som är en fackorganisation för akademiker i Sverige. Saco står för Sveriges Akademikers Centralorganisation. Saco Studentråd samlar alla akademikerförbunds studentsektioner, såsom Arkitektstudenterna, Jusek, LRStud och så vidare. Det finns 19 studentsektioner som tillsammans har 100 000 medlemmar, vilket är en tongivande del av Sacos totalt 630 000 medlemmar.

Saco Studentråd är partipolitiskt obundna men, för att citera avgående vice ordförande Pernilla Jönsson, väldigt politiska. De är en tung politisk aktör inom på det utbildningspolitiska planet och tycker mycket. Frågorna de engagerar sig i är främst studentfackliga. De är även ett rådgivande organ till Saco:s styrelse.

Saco Studentråd består av sina studentsektioner och det är de som bestämmer vad Saco Studentråd ska verka för. Varje studentsektion har ett visst antal mandat, baserat på medlemstal, med rösträtt på kongressen. Arkitektstudenterna har 2 mandat. Kongressen hålls varje år och fungerar som Saco Studentråds årsmöte.

På kongressen togs många viktiga beslut. Här kommer några av höjdpunkterna:

  • Johannes Danielsson valdes till ny ordförande (efterträder Maria Ehlin Kolk) för Saco Studentråd under 2013. Han har tre år bakom sig i Saco Studentråds styrelse och kommer från akademikerförbundet SSR.
  • Lotta Wiklund Hedin valdes till vice ordförande och har under 2012 suttit i Saco  Studentråds styrelse. Hon har även ett förflutet som vice ordförande på Stockholms Studentkår.
  • Utöver detta valdes sex ledamöter, varav en var en golvnominering, Kristin Öster från Psykologförbundet.
  • Den nya externa fokusfrågan klubbades till “Trygghet under och efter studierna – en brygga mellan social-, arbetsmarknad- och utbildningspolitik för blivande akademiker.” Det här är en fortsättning på vad Saco Studentråd har sysslat med förra och förrförra året. Systemet med socialförsäkringar är krångligt och otillräckligt vad gäller studenter, och det vill Saco Studentråd ändra på. 2011 startade Saco Studentråd kampanjen “Studielinjen” där man jobbar för att studenter ska ha lika gott skydd av socialförsäkringarna som arbetstagare.
  • Den ny interna fokusfrågan klubbades till “Starkare Studentsektioner ger ett starkare Saco Studentråd”. Saco Studentråd består av sina studentsektioner och genom att på olika sätt stärka dem i sitt arbete vill man även stärka Saco Studentråd.
  • Saco Studentråds politiska program för 2013-2016 klubbades igenom efter många och långa diskussioner. I det politiska programmet beskriver Saco Studentråd hur de tycker att högre utbildning, förutsättningar att studera och vägar efter examen ska vara.

Under själva kongressen hände det mycket mer än bara möte: för att lätta upp de beslutstunga passen hade man pausunderhållning på hög nivå. På lördagen talade Ibrahim Baylan från Socialdemokraterna om “Mål och visioner för högre utbildning”. Under söndagen var Betty Malmberg från Moderaterna inbjuden för ett tal med samma rubrik. Men den mest påhittiga pausen var när Saco Studentråds egna version av radioprogrammet  “På minuten” gick av stapeln. Ordföranden in spe (Johannes Gabrielsson) spelade elorgel och blandade barnsånger med marseljäsen och andra nationalhymner. Inbjudna att tävla i “På minuten” var en bredd av människor: representanter från ungdomsförbund, studentkårer och organisationer.

På kvällen var det en fin middag med många tal och sånger. Kongressen ägde rum på Bosön, som även är väldigt välbesökt av fotbollsspelare. Både Henke Larsson och Pia Sundhage siktades, och skänkte ännu lite mer stjärnglans över helgen.

Personligen blev jag väldigt imponerad av alla engagerade människor. Saco Studentråd försöker värna om frågor som är väldigt övergripande för alla utbildningar, något som ibland kan vara väldigt svårt. Alla utbildningar ser väldigt olika ut vilket gör att olika frågor är olika viktiga för studensektionerna. Vissa utbildningar har oerhört lite lärarledd tid (till exempel humanoirautbildningar), medan andra (till exempel läkarutbildningen) har oerhört mycket lärarledd tid. En diskussion som kom upp var huruvida Saco Studentråd ska jobba  för ett minimikrav på antalet lärarledda timman i veckan. En del studensektioner ansåg att det skulle höja kvaliteten på deras utbildningar, medan andra studentsektioner såg den motsatta utvecklingen på sina utbildningar.

Något jag tyckte var svårt var att veta vad jag skulle tycka för att bäst representera Arkitektstudenterna. Som representanter från en studentsektion är vi viktiga för Saco Studentråds beslutsfattande. Vi måste kunna försvara kvaliteter i vår utbildning, för ingen annan kommer göra det. Jag vet att det diskuteras mycket om ett åsiktsprogram inom Arkitektstudenterna, och det kanske kan vara en handledning för oss vid sådana här tillfällen. Det kanske inte är en självklar lösning, men det hade vait skönt att veta vilka åsikter vi i Arkitektstudenterna står för.

Saco Studentråds kongress 2012 var en jättefin upplevelse och jag ahr lärt mig oerhört mycket nya saker. Det är en väldigt stark organisation vi i Arkitektstudenterna är en del av, och det har varit roligt att få påverka den lite extra.

Här hittar du lite nyttiga länkar:

Alla handlingar från kongressen: http://www.saco.se/Saco-Studentrad/saco-studentrad-kongress1/kongresshandlingar/

En liten intervju med Saco Studentråds ordförande 2013: http://www.saco.se/Saco-Studentrad/e-post/pressmeddelanden/johannes-danielsson-valdes-till-ny-ordforande-for-saco-studentrad-2013/

20121124_094929  20121124_132501

20121125_155421  20121125_113839  20121125_105240  20121125_100640

Bilder: Jacob Everhed

// Viktoria Ottosson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: