Akademin för Fysisk Planering. Planerardagen 2013

Fredagen den 26 april höll PlanAkademin Planerardagen 2013. Cirka 200 gäster var anmälda och dagen gick av stapeln på färgfabriken i Stockholm. Temat var ”Makten över planeringen” och under detta tema bjöd dagen på många intressanta infallsvinklar, från både föreläsningar och debatt.

 

Under dagen bjöds det på många föreläsningar några av dem var bl.a. Hans Lind fån KTH som höll en föreläsning om dagens planering och bostadsbyggande och hur man bör göra för att bygga bostäder i storstadsregionerna i framtiden.

 

Tobias Olsson ifrån Sveriges Arkitekter gav en trendspaning under ämnet ”vem styr planeringen och vem som står för den långsiktiga samhällsvisionen idag”.

 

Thérèse Kristiansson ifrån New Beauty Council/ MYCKET gav en mycket intressant föreläsning om hur normer styr vårt samhällsbyggande och hur normativt vi ser på slutkonsumenten i planeringen samt vilken makt opinionen har över planeringen.

 

Planprisvinnaren 2012 ”Fördjupad översiktsplan för centrala stadsdelarna och mer” ifrån Umeå kommun presenterades under dagen av planpris juryns ordförande Harriet Wistemar. Som sedan lämnade över ordet till Carl Arnö ifrån Umeå kommun som presenterade arbetet med den vinnande planen.

 

Ulf Perbo ifrån Socialdepartementet höll en föreläsning om Sveriges bostadspolitik och hur den framtida rollfördelningen mellan planeringens aktörer kan komma att se ut.

 

Andra föreläsningar som hölls under dagen höll ett brett spektrum och berörde ämnen så som kommunernas roll i planering som hölls av SKL till detaljplaner i praktiken som berörde domar av detaljplaner ifrån Mark och miljööverdomstolen.

 

På det hela taget var det en mycket intressant dag som gav upphov till intressanta infallsvinklar om olika faktorer som styr planeringen. Förhoppningsvis blir det en repris nästa år och förhoppningsvis ses vi där!

 

Ha det fint

 

 

David Larsson

Studentrepresentant Akademin för Fysisk Planering

 Bild

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: