Skomakarens sons lidande

IMG_4926Jag står framför dörren till Övre ateljén, en av de mer angenäma platserna på Arkitekturskolan i Stockholm. Rummet ligger på femte våningen med stora fönster ut mot Karlavägen och  Engelbrektskyrkan och man kan ana Stockholms hårt försvarade stadslandskap av takåsar och kyrktorn.

I detta rum med en charmigt sliten air som från filmen ”Fame” ska en stor del av årskurs tre nästa vecka presentera sina kandidatprojekt, resultatet av tre månaders arbete och tre års skolgång.

Hursomhelst möts jag här av en skylt på dörren.

”STÄNGT PGA BRANDFARA I TAKET (EL / ARMATURER)”

När jag läser skylten börjar jag fundera på arbetsmiljö, något man som student på denna skola ofta finner sig fundera över. Jag tar trapporna ner till den fönsterlösa och enda datasalen i skolan där det ofta råder väntetid till datorerna och en syrebrist som åtgärdas av en ständigt öppen nödutgång. På vägen dit passerar jag den trasiga/avstängda hissen och dussintals underskrifter på ett upprop om bättre ventilation.

Jag funderar vidare, funderar på vad som egentligen är en rimlig arbetsmiljö och en känsla tränger sig fram. Att den som råder här kanske inte är en sådan.

Efter vistelsen i datasalen återvänder jag till min ritsal. Väl där ser jag ut genom fönstrena och betraktar den nya baracken och det nya tältet, ersättningslokaler efter branden, branden för två år sedan. Sedan betraktar jag själva fönstrena, de flesta igenskruvade, efter oro om asbest om jag inte missminner. Oron lades sig dock, fönstrena skruvades inte upp däremot. Idag är det varmt men jag klarar mig för jag har shorts.

Ofta hör man att byggnaden har inte har underhållits de senaste tjugo på grund av ett ständigt löfte/förhoppning om nya lokaler. Just nu är det hösten 2015 som gäller, två läsår bort. Jag tänker lite försynt här vid mitt bord att man kanske inte ska fortsätta ”ropa hej”. Vi har förlorat Nedre ateljén, gamla verkstaden och baren. Är Övre ateljén på väg dit? Vad kommer efter det? Alla toaletter? Alla in- och utgångar? Alla sättsteg i trapporna?

/Adrian Eygun Kihlberg, år 3, Arkitekturskolan KTH

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: