Rapport från Tävlingsnämndens möte 2013-05-15

Att arkitekttävlingar blir alltmer populärt i Sverige råder det inget tvivel om. Följaktligen har också efterfrågan på Sveriges Arkitekters tävlingstjänster ökat mycket under senare år. Faktiskt till en nivå att man har varit tvungen att tack nej till att assistera vissa tävlingar på grund av tidsbrist. Då Sveriges Arkitekter vill främja arkitekttävlingar, och nämndens behandling av desamma säkerställer tydlighet och schysta villkor, är detta en olycklig konsekvens.

Stämman gav därför i november styrelsen i uppdrag att utveckla tävlingsservicen, vilket har lett till utlysandet av en ny heltidstjänst som förstärkning till Sveriges Arkitekters tävlings- och upphandlingsservice. Med tanke på att den idag omfattar ungefär en och en halv heltidstjänst kommer denna rekrytering innebära ett betydande tillskott. Sista ansökningsdagen är tredje juni och den nya projektledaren beräknas kunna vara på plats efter sommaren.

Senaste mötet handlade dock till största del om tävlingen om ett nytt Nobel Center i centrala Stockholm, närmare bestämt norra delen av Blasieholmen [mer]. Ett riktigt prestigeprojekt, men med en del frågetecken kring sig. Diskussionerna rörde tävlingsprogrammet och val av juryledamöter, samt tävlingens vara eller icke vara beroende på om finansieringen kommer gå igenom. Urvalet från ursprungliga 140 arkitektteam till tolv är hur som helst redan gjort och den listan kan du se här nedan.

Rörande tävlingar för oss studenter är det inte jättemycket nytt att rapportera, men det finns ett par som nyligen har dragit igång och jag verkligen rekommenderar er att titta närmare på. Som vanligt levererar www.arkitekt.se/tavlingar det mesta ni kan tänkas vilja veta om arkitekttävlingar.

AKTUELLA TÄVLINGAR

Villatillverkaren Willa Nordica bjuder i samarbete med tidningen Residence in alla arkitektstudenter till en idétävling om framtidens boende – BO2049. Syftet med tävlingen är att få fram bra idéer kring vårt framtida boende, där såväl sociala som estetiska och miljömässiga aspekter ska vägas samman till en helhet. Tävlingsprogrammet offentliggjordes 1 maj och sista dag för att skicka in bidrag är 31 augusti. Allt du behöver veta om tävlingen kan du läsa på www.bo2049.se.

Landskapsarkitekturseminariet Oyster hålls vartannat år och åtföljs av en tävling för alla Sveriges arkitektstudenter. Årets tävling grundar sig på Oyster 2013s tema Lost and Found och uppmuntrar till kreativa lösningar som gynnar den offentliga miljön. Det är en idétävling med syftet att med nya ögon se stadens rum och ge förslag till hur dessa kan utvecklas med det befintliga som grund. Bidrag kan lämnas in till och med 30 augusti och vinnarna presenteras på Oysterseminariet 27 september i Stockholm. Läs tävlingsprogrammet här.

Som jag skrev här ovan är Nobel Center Tävlingsnämndens största diskussionsämne för tillfället. Mycket av det som sägs är tyvärr inget jag får skriva om i detta skede, men arkitektteamen som kommer att bjudas in till tävlingen är hur som helst:

– Kim Herforth Nielsen – 3XN, Danmark
– Bjarke Ingels och David Zahle – BIG, Danmark
– David Chipperfield – David Chipperfield Architects, England/Tyskland
– Jaque Herzog, Pierre de Meuron och Ascan Mergenthaler – Herzog & de Meuron, Schweiz
– Johan Celsing – Johan Celsing Arkitektkontor, Sverige
– Anne Lacaton och Jean-Philippe Vassal – Lacaton & Vassal Architectes, Frankrike
– Lene Tranberg – Lundgaard & Tranberg Arkitekter, Danmark
– Marcel Meili och Markus Peter – Marcel Meili, Markus Peter Architekten, Switzerland
– Rem Koolhaas och Ellen van Loon – OMA, Nederländerna
– Kazuyo Sejima och Ryue Nishizawa – SANAA, Japan
– Kjetil Thorsen – Snøhetta, Norge
– Gert Wingårdh – Wingårdhs arkitekter, Sverige

Detta kommer bli en stor ”snackis”, oavsett hur det går fortsättningsvis, så jag ska göra mitt bästa för att hålla er uppdaterade.

Denna tävling har diskuterats under flera år, men nu är den äntligen igång på riktigt. 16 maj var sista dagen för team av arkitekter, konstruktörer och ljusdesigners att lämna in referenser och referensprojekt för att kvalificera sig till tävlingen. Vad det rör sig om är alltså en 13 meter hög bro till Hisingen i Göteborg, som beräknas vara klar att tas i drift 2020 (byggtid fem år). Den kommer att dras i Stadstjänaregatans förlängning, strax uppströms vid befintlig Götaälvbro. Prekvalificeringen är nu under bedömning.

  • Konstgrästävling [student]

Denna tävling har jag nämnt vid flera tillfällen tidigare. Den kommer syfta till att få fram förslag till utformning av en plats som skapar möten över generations- och klassklyftor i Sollentuna, med konstgräs som huvudsakligt material. Arrangör av tävlingen är Konstgräsexperten, som nu har bestämt en plats, men man letar fortfarande finansiering. Förmodligen kommer den dra igång till hösten.

Detta är en internationell studenttävling som anordnas för andra gången. Årets uppgift handlar om att se på inne och ute med nya ögon, i gränslandet offentligt och privat. Deltagaren väljer sin plats på max 4000 m2 markyta själv. Sista dagen för registrering till tävlingen är 30 juni och inlämning av bidrag 15 augusti.

Trenden att bygga kulturhus går inte att ta miste på och nu siktar även Skellefteå på ett nytt sådant. Tävlingsplanerandet är i ett relativt tidigt stadium, men det roligaste är att det verkar som att den kommer bli allmän. Något som åtminstone vi arkitektstudenter och Tävlingsnämnden hoppas på.

Avslutningsvis vill jag tipsa er om att gå in och titta på bidragen till den allmänna idétävlingen om mobila paviljongsbyggnader i Stockholm. Tanken var att en vinnare skulle utses och att den lösningen sedan skulle användas för alla typer av ickepermanenta försäljningsställen och dylikt i staden. Det blev dock i slutändan tre vinnande bidrag, som alla är tänkta att byggas, men bara i ett exemplar vardera. Kolla alla bidrag och juryutlåtandet här.

Ok, ett sista tips: gå in på www.arkitekt.se/tavlingar/aktuella och klicka på ”Prenumerera” i högerspalten, så kommer du alltid hålla dig à jour om vad som händer i tävlingsväg!

/Jacob Everhed, studentrepresentant i Tävlingsnämnden

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: