Rapport från Tävlingsnämndens möte 2013-08-21

Så har äntligen tävlingsverksamheten på allvar kommit igång igen efter sommaren! Höstens första möte var dessutom en riktig långkörare på grund av det förmöte som nämndens ledamöter (alltså utan tävlingssekreterarna) hade bokat in innan det ordinarie mötet. Syftet med detta var för nämnden att internt diskutera, definiera och granska vårt arbete och ansvar. Hur ser vi på vårt uppdrag? Vad kan förbättras/utvecklas? och så vidare. Stora frågor som ändå diskuterades på ett konkret och konstruktivt sätt.

Ett ämne som också började behandlas under förmötet var hur vi såg på de två debattartiklar rörande arkitekturtävlingar som skulle/ska publiceras i Arkitektens augusti- respektive septembernummer. I augustinumret skrev Magnus Rönn under rubriken ”Förnya tävlingskulturen!” (klicka för att läsa) och en artikel om Nobel Center-tävlingen signerad Mats T Beckman kommer i nya numret. Tävlingsnämndens svar på båda dessa är nu formulerade och ni kommer kunna läsa dem i septembers upplaga av Arkitekten.

Klart relevant bakgrund till dessa två artiklar är i Rönns fall de befintliga, branschöverrenskomna tävlingsreglerna och i Beckmans fall det gemensamma uttalande som Nobelstiftelsen och Sveriges Arkitekter gick ut med i juni (läs nedan).

Arkitekttävlingen om ett nytt Nobel Center

Sveriges Arkitekter och Nobelstiftelsen har haft en nära dialog om innehållet i tävlingsprogram och villkor för arkitekttävlingen om ett nytt Nobel Center. Sveriges Arkitekter anser att det framtagna tävlingsprogrammet i stort sett är bra.
    På två punkter har vi dock olika uppfattning vilket gör att Sveriges Arkitekter inte kan ställa sig bakom tävlingsprogrammet. Frågorna gäller dels avsikten att bryta anonymiteten i tävlingens andra skede, dels att programmet så som det nu är formulerat öppnar för att samtal förs om arkitekternas ekonomiska villkor innan en slutlig vinnare har utsetts.
    Sveriges Arkitekter anser att programmet i dessa delar avviker från de branschöverenskomna tävlingsreglerna är grundläggande i en tävling med internationell standard. Det gör att man inte kan ställa sig bakom tävlingsprogrammet i detta skede. Nobelstiftelsen anser däremot, avseende tävlingens andra steg, att öppenhet är viktigt för tävlingens slutresultat. Nobelstiftelsen vill fortsatt överväga denna fråga och gärna ta upp dialogen med Sveriges Arkitekter i ett senare skede.

Diskussionerna fortsätter alltjämt, eftersom båda parter önskar finna en lösning på meningsskiljaktigheterna. Det handlar alltså om Nobels önskningar att tävlingens andra steg ska genomföras med bruten anonymitet och att kunna inleda samtal om uppdragsvillkor med en eller flera arkitekter i slutfasen av andra steget. Inget av vilka Tävlingsnämnden, med dagens regelverk, kan ställa sig bakom.

Nog om detta. Vad händer egentligen i tävlingssverige, som kan vara intressant för en arkitektstudent? Enligt mig detta:

 

 

AKTUELLA TÄVLINGAR

  • Studentbostäder i Linköping [student]

Detta är en studenttävling om ett nytt studentboende i Linköping, som arrangeras av det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden. Tävlingen är i ett väldigt tidigt skede, men rullar förhoppningsvis vidare efter det möte som skulle hållas idag. Håll öron och ögon öppna helt enkelt!

  • Nya ögon på glas [student]

Apropå ögon, detta är en återkommande studenttävling, anordnad av Nordbygg, som i år fokuserar på materialet glas. Tävlingen kommer att starta i september med materialdagar ute på skolorna. Tyvärr har jag inte mer information än detta i dagsläget, men lovar att hålla er uppdaterade.

Även detta är en återkommande studenttävling. Det är Byggkeramikrådet som för tredje året bjuder in alla Sveriges arkitektstudenter att delta i årets tema; ”Gjuteriet”. En gammal tegelbyggnad som tidigare varit ett gjuteri ska bevaras och rustas upp med nya funktioner. Tävlande kan vara en enskild student eller flera studenter tillsammans. Sista inlämningstid är kl 15.00 2013-09-25, så det brinner lite i knutarna på denna. Läs mer här.

Deadline för denna idétävling för studenter har nu passerat och juryarbetet har påbörjats. Syftet med tävlingen är att få fram bra idéer kring vårt framtida boende, där såväl sociala som estetiska och miljömässiga aspekter ska vägas samman till en helhet. Läs mer på www.bo2049.se.

Landskapsarkitekturseminariet Oyster hålls vartannat år och åtföljs av en tävling för alla Sveriges arkitektstudenter. Årets idétävlings syfte var att med nya ögon se stadens rum och ge förslag på hur dessa kan utvecklas med det befintliga som grund. Bidragen är nu under bedömning och vinnarna presenteras på Oysterseminariet 27 september i Stockholm.

Hisingsbrotävlingen rullar vidare. En prekvalificering för 24 team har genomförts och följande fem har nu valts ut för vidare tävlan:

  • WSP Sverige AB i team med DOF & Team Snöhettan.
  • Zaha Hadid Architects
  • Tyréns AB: Team Hisingsbron Bridge Consultants
  • DISSING+WEITLING architecture i team med ELU, Ljusarkitektur och Lenonhardt Andrä und Partner.
  • Ramböll Sverige AB & Wilkinson Eyre Architects.

Det rör sig alltså om en 13 meter hög bro över till Hisingen i Göteborg, som beräknas vara klar att tas i drift 2020 (byggtid fem år). Den kommer att dras i Stadstjänaregatans förlängning, strax uppströms vid befintlig Götaälvbro. Tävlingsbidragen ska lämnas in senast den 24 oktober 2013.

Som avrundning vill jag rekommendera er att titta på tävlingsbidragen till två häftiga tävlingar. Jag har nämnt båda vid flertalet tillfällen tidigare och den första är Linköpings nya resecentrum. Riktigt stora och komplexa förslag, som du kan se här.

Den andra är tillbyggnadstävlingen av Liljevalchs i Stockholm, som också den är under bedömning hos juryn nu. Dessa betydligt mindre, men minst lika tjusiga, bidrag kan du se här. Väl värt din tid!

 

Gå nu in på www.arkitekt.se/tavlingar/aktuella och klicka på ”Prenumerera” i högerspalten, så kommer du alltid hålla dig uppdaterad kring vad som händer i tävlingssverige. Till exempel när tävlingsbidrag offentliggörs (som Linköpings resecentrum och Liljevalchs) eller när det dyker upp en ny studenttävling. Gört!

/Jacob Everhed, studentrepresentant i Tävlingsnämnden

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: