Rapport från Tävlingsnämndens möte 2013-11-20

Tävlingsnämndens novembermöte hölls i vanlig ordning en onsdagsafton på Sveriges Arkitekters kansli i centrala Stockholm. Det var ett påtagligt diskussionsglatt gäng denna gång, så mötet blev väldigt långt, men tillika väldigt intressesant.

Ett stort samtalsämne var omtävlingen av tillbyggnaden till Liljevalchs konsthall. Vad som har hänt är alltså att istället för att tävlingsjuryn utsåg en vinnare, beslutade man att föreslå Stockholms stad att göra en omtävlan med samtliga fem arkitektteam. Detta eftersom alla inkomna förslag ansågs för stora, såväl volym- som budgetmässigt. Ekvationen budget-, funktions-, och kvalitetskrav (prestigeprojekt) gick inte ihop, så tävlingsprogrammet har nu omarbetats med hänsyn till detta och andra värdefulla insikter från första fasen. De tävlande har erbjudits samma ersättning (300 000 kr/team) ytterligare en gång och alla fem team har tackat ja till fortsatt tävlan.

Det är ett väldigt sällsynt beslut med omtävling och när det dessutom sker i ett prestigeprojekt som detta, så har det förstås fått en del uppmärksamhet i media. Här kan ni till exempel se Kulturnyheternas rapportering. Tävlingen kommer nu istället att avgöras i januari.

En annan ”snackis” under mötet var avgörandet i den oerhört omfattande tävlingen kring Linköpings nya resecentrum med omnejd. Sex år efter att tävlingsplanerna först presenterades har nu alltså ett vinnande förslag utsetts. Detta och alla andra tävlingsbidrag kan ni titta på här. Rekommenderas varmt!

Från det ena till det andra har jag glatt kunnat konstatera att det har genomförts många studenttävlingar på senare tid och det ligger nu ytterligare en i pipelinen. Denna får jag tyvärr dock inte rapportera om än, eftersom den är i ett tidigt planeringsskede. Men vi håller tummarna att den blir av och så fort ett tävlingsprogram släpps kommer jag att tipsa om det här på bloggen. Här följer hur som helst en del kul som jag får tipsa om redan nu.

AKTUELLA TÄVLINGAR

Detta är en idétävling för arkitektstudenter som arrangeras av Studentbostäder i Linköping AB. Uppgiften är att utveckla det ”klassiska” korridorsboendet. Arrangören uttrycker själv ambitionen som att ”Vi vill förverkliga ett boende som ger förutsättningar för gemenskap och därmed stödjer studenterna i deras studier och sociala samvaro.”. Sista inlämningsdatum är 13 januari och all annan information ni kan tänkas behöva hittar ni här. Lycka till!

Uppgiften i denna studenttävling har varit att formge ett kafé, med glas som främsta material, till Nordbyggmässan i april nästa år. Det är en återkommande tävling, fast med olika materialfokus varje år, som brukar genererar roliga projekt. Det vinnande förslaget uppförs dessutom alltid till mässan under våren. Juryarbetet drar igång nu i början december och beräknas vara klart i januari.

Stockholms stad presenterade i februari i år ett förslag att flytta 1100 av stadens arbetsplatser, från Tekniska nämndhuset på Kungsholmen, till en ny byggnad i nya Söderstaden (området runt Globen). Visionen att ”skapa Söderstadens nya signumbyggnad och mötesplats” ledde till en arkitekttävling med prekvalificering. Fem team valdes ut för fortsatt tävlande, men p.g.a. av en överklagan från White arkitekter kring hur detta urval skedde har tävlingen legat på is under en tid. Överklagan har nu hur som helst dragits tillbaka och startmöte för de fem utvalda teamen (se nedan) blir 14 januari, tre månader senare än planerat.

– Dorte Mandrup/Nyréns/Hosper/Mandaworks/Tyréns
– Berg C.F. Møller Architects
– BIG/Strategisk arkitektur/SLA
– 3xN, Tema
– Urban design, Selgascano, Land Arkitektur

Detta är en idétävling för studenter kring framtidens boende. Tio finalister har valt ut från de 28 inkomna förslagen och kommer presenteras i tidningen Residences januari- eller februarinummer. Den slutliga vinnaren avslöjas dock först 25 mars på Berns. Läs mer på www.bo2049.se.

Landskapsarkitekturseminariet Oyster hålls vartannat år och åtföljs av en tävling för alla Sveriges arkitektstudenter. Årets idétävlings syfte var att med nya ögon se stadens rum och ge förslag på hur dessa kan utvecklas med det befintliga som grund. Två vinnare (delat förstapris) har nu korats och dessa förslag med flera kan ni titta på här.

Hisingsbrotävlingen rullar vidare och de fem förslagen är nu under jurybedömning. Ni kan se alla dessa i sin helhet här, vilket jag verkligen rekommenderar er att göra. För den oinsatta är alltså uppgiften att utforma en ny bro över till Hisingen i Göteborg, som ska stå klar för bruk år 2020 (byggtid fem år). Ett stort och intressant projekt helt enkelt.

Göteborgs stad kör hårt på arkitekttävlingar för tillfället och inbjuder nu till en prekvalificering till utformandet av nordens högsta byggnad med närområde. 201 meter hög ska den stå i området Karlvagnsplatsen på Lindholmen och vara ett steg i arbetet att hela centrala Göteborg över älven, så att båda sidor omvandlas till en levande och attraktiv innerstad. Massa mer information hittar ni här.

Denna tävling har jag redan avhandlat relativt grundligt, men dels vill jag poängtera att ni kan se alla förslag från första fasen här, dels lista de fem teamen som alltså alla fortfarande är med i matchen.

– Snøhetta – J Orunn Sannes – Greger Ulf Nilsson
– Wingårdhs – Ingegerd Råman – Claes Söderqvist – Petter Hauffman
– Lundgard & Tranberg – Charlotte Sabroe – Finn Reinbothe
– Kengo Kuma & Ass – Belatchewark – Sweco – Ulrika Wärmling
– Petra Gipp – Ulf Nordfjell – Sune Nordgren

Eftersom jag lever efter devisen att repetition är kunskapens moder, så tänker jag i vanlig ordning avsluta med att be alla (som inte redan har gjort det) att gå in på www.arkitekt.se/tavlingar/aktuella och klicka på ”Prenumerera” i högerspalten. Vad som då sker är att du kommer få ett mail så fort något händer rörande arkitekttävlingar i vårt avlånga land. Alltså till exempel när tävlingsbidrag offentliggörs eller när det dyker upp en ny studenttävling. Himla bra grej! Hej!

/Jacob Everhed, studentrepresentant i Tävlingsnämnden

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: