Saco Studentråds kongress 2013

För tredje året i rad fick jag i månadsskiftet november-december äran att representera ArkitektStudenterna på Saco Studentråds kongress. Kongressen är det högsta beslutande organet (motsvarande vårt Årsmöte), där bland mycket annat en ny styrelse och verksamhetsplan för det kommande året ska fastslås. I vanlig ordning höll vi till ute på Bosön, på Lidingö i Stockholm.

För de av er som aldrig har hört talas om Saco Studentråd, så är det Sveriges största fackliga studentorganisation och samlar framtida akademiker inom de flesta utbildningsområden. Moderorganisationen, Saco (Sveriges akademikers centralorganisation), består av 22 förbund (där Sveriges Arkitekter är ett) och Saco Studentråd utgörs i sin tur av dessa förbunds studentsektioner. I dagsläget är det 19 stycken (där ArkitektStudenterna alltså är en) med totalt närmare 100 000 medlemmar. Organisationen vill påverka utbildnings- och arbetsmarknadspolitiken för att förbättra studenters och nyexaminerades situation. Verksamheten drivs av studenter – för studenter. FUBU helt enkelt.

BILDER FINNS LÄNGRE NER!

Kongressen utgörs alltså av ledamöter från dessa 19 studentsektioner, där mandatfördelningen baseras på antalet studentmedlemmar i varje förbund. Sveriges Arkitekter/ArkitektStudenterna har två mandat, men i år fyllde vi tyvärr bara ett av dessa.

Så vad hände då ute på Bosön 30 november – 1 december 2013? Jo, det hela började med att alla samlades på lördagen kl 09.30. Då intogs den första koppen kaffe i en osunt lång rad av desamma. Efter en kortare introduktion och inledningstal öppnades så mötet och beslutsfattandet påbörjades. Mötet ajournerades dock regelbundet för diskussioner kring motioner och propositioner på så kallade ”påverkanstorg”, lunch/fika och diverse gästtalare (se bilder nedan). På kvällen åt vi en utsökt middag, även denna med en hel del talare, innan sängen kallade.

Kl 09.00 på söndagen återupptogs mötet. Upplägget var precis som föregående dags med diskussioner, beslut, gäster och massa kaffe. Kongressen avlutades strax efter kl 16 och en buss tog alla tillbaka till centrala Stockholm, varifrån vi åter spred ut oss i landet. Men vad beslutade vi egentligen? Jo, främst detta:

 • Till styrelsen valdes Johannes Danielsson om för ett andra år som ordförande och Kristin Öster till ny vice ordförande. Dessa två kommer alltså att utgöra 2014-års presidium. Tillsamman med styrelseledamöterna;
  • Leo Wallin (omvald),
  • Pernilla McAlevey (nyvald),
  • Daniel Kjellén (nyvald),
  • Gustav Lindskog (nyvald),
  • Robert Ljungquist (nyvald),
  • Sofie Ivarsson (nyvald) och
  • Erik Nordin (omvald)
   kommer de alltså leda Saco Studentråds arbete under det kommande verksamhetsåret.
 • Som yttre fokusfråga för 2014 valdes: Snabbt in på rätt jobb, utbildning för framtidens välfärd och arbetsmarknad. ”I och med beslutet kommer Saco Studentråd att inrikta sig ännu mer på relationen mellan utbildningen och det omgivande samhället under 2014. Inte minst med tanke på den höga ungdomsarbetslösheten är det frågor som är viktiga för långt fler än de som studerar”, säger Johannes Danielsson.
 • Som inre fokusfråga för 2014 valdes: Studentfackligt ledarskap idag och imorgon. Konkret innebär detta; dels att utveckla en ledarskapsutbildning med fokus på dagens studentfackligt engagerade inom Saco Studentråds studentsektionernas styrelser, dels att utveckla forum för att rekrytera och samla framtidens studentfackliga ledare inom Sacofederationen.
 • Till valberedningen 2014 valdes;
  • Petter Söderlund (sammankallande),
  • Lotta Wiklund Hedin,
  • Amanda Lindborg,
  • Nora Messary och
  • Kajsa Sköld
 • Till verksamhetsrevisorer valdes både Anna Bergkvist och Daniel Eriksson om för ytterligare ett år.

Alla handlingar från kongressen hittar ni här.ImageImageImageImageImageImageImageImageImageImageImage

Avslutningsvis skulle jag vilja sätta Saco Studentråds arbete i ett ArkitektStudenterna-perspektiv. För det faktum att Saco Studentråd driver utbildningsfrågor på en så mycket högre nivå än vad vi i ArkitektStudenterna kan göra, gör det enligt mig till ett väldigt angeläget forum för oss. Politik tar tid och även om vi inte kan skörda frukten av det arbete som vi själva bedriver nu, så skördar vi frukten av andras tidigare arbete. Att folk som engagerar sig i Saco Studentråd förstår detta tycker jag är väldigt sympatiskt. Jag hoppas verkligen att ArkitektStudenterna kommer fortsätta använda denna eminenta kanal för såväl erfarenhetsutbyte och inspiration mellan studentsektionerna, som påverkan på utbildningspolitiken. För dessa delar skulle vi verkligen sakna om inte Saco Studentråd fanns.

/Jacob Everhed

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: