Rapport från Tävlingsnämndens möte 2014-01-15

Första mötet för året brukar vara väldigt kort och effektivt eftersom nämnden sedan går ut och äter gemensam middag på en restaurang. Så var även fallet detta januarimöte vilket, i kombination med att tävlingsaktiviteten minskade över julledigheten, resulterade i relativt skrala anteckningar i mitt block.

Eftersom detta även var sista mötet för Gösta Olsson (LAR/MSA, Exploateringskontoret, Stockholm), som har suttit många år i nämnden, först som ordinarie ledamot och sedan som adjungerad, så var den festligare inramningen vältajmad. Han kommer otvivelaktigen lämna ett tomrum efter sig.

20140115_180958

Här kommer hur som helst lite tips på vad ni kan titta närmare på i tävlingsväg för tillfället.

AKTUELLA TÄVLINGAR

Denna något otympliga rubrik är, som den engelskspråkige förmodligen redan har förstått, kopplad till en internationell arkitekturtävling för landskapsarkitektstudenter. Tävlingen är i sin tur kopplad till den 51:a IFLA World Congress som i år hålls i Buenos Aires i Argentina. Så här beskrivs tävlingsuppgiften i programmet:

“The competition challenges students to explore urban landscapes; abandoned, obsolete and degraded landscapes; landscapes hurt by aggressive anthropic actions to nature and to the culture of the territory, landscapes substituted by new proposals and originated by needs, which may not have always kept the environmental balance. They should propose new ideas sustained by “reflective thought” that will try to solve the unsustainable problems of urban landscapes in emergency; and the “action” using the most appropriate techniques to improve the management and building of a landscape of places and of new spaces of urban sustainability.”

Den tävlande väljer själv område, som rekommenderas omfatta mellan två och tio hektar (20 000 – 100 000 m2). Bidraget ska vara tävlingsarrangören tillhanda senast 5 april och prisutdelningsceremonin + utställning äger rum i Buenos Aires 5-6 juni. På hemsidan länkad i rubriken finns mer information, men av någon anledning kunde jag inte ladda ner tävlingsprogrammet där, så bifogar det här nedan.

Uppgiften i denna studenttävling har varit att formge ett kafé, med glas som främsta material, till Nordbyggmässan i april i år. Det är en återkommande tävling, fast med olika materialfokus varje år, som brukar genererar roliga projekt. Det vinnande förslaget uppförs dessutom alltid till mässan under våren. Jurybeslutet kommer vilken dag som helst nu och ni kan se alla inskickade förslag här.

Detta är en idétävling för studenter kring framtidens boende. Tio finalister har valts ut från de 28 inkomna förslagen och finns att titta på, tillika betygsätta, på www.bo2049.se . Den slutliga vinnaren avslöjas dock först 25 mars på Berns i Stockholm.

Hisingsbrotävlingen är nu avgjord och vinnare blev DISSING+WEITLING architecture i team med ELU, Ljusarkitektur och Lenonhardt Andrä und Partner med förslaget ”Arpeggio”. Ni kan se detta och alla andra bidrag i sin helhet här, vilket jag verkligen rekommenderar er att göra. För den oinsatta var alltså uppgiften att utforma en ny bro över till Hisingen i Göteborg, som ska stå klar för bruk år 2020 (byggtid fem år). Ett stort och intressant projekt helt enkelt.

Göteborgs stad kör hårt på arkitekturtävlingar för tillfället och har nu efter en prekvalificering bjudit in fem team till utformandet av, vad som ska bli, nordens högsta byggnad med närområde. 201 meter (60 våningar) hög ska den stå i området Karlvagnsplatsen på Lindholmen och vara ett steg i arbetet att ”hela” centrala Göteborg över älven, så att båda sidor omvandlas till en levande och attraktiv innerstad. De utvalda teamen är:

  • Manuelle Gautrand Architects
  • Ian Simpson Architects
  • SOM (Skidmore Owings & Merrill)
  • Wingårdhs Arkitektkontor
  • Zaha Hadid Architects

Tävlingsförslagen ska vara inlämnade senast 12 maj.

Skissernas museum är en del av Lunds universitet och är centralt beläget i Lund, i korsvägen mellan staden och universitetet. Tävlingen syftar till att finna en utbyggnadslösning, som ger museet en igenkännbar närvaro i stadsmiljön. Den ska motverka museets nuvarande anonymitet i gatubilden och har som huvudmål att ge museet en ny huvudentré mot skulpturparken utanför museet. Samtidigt ska utbyggnaden erbjuda en trivsam restaurang med möjlighet att sitta utomhus. De tre tävlande arkitektkontoren är:

  • Elding Oscarson
  • Powerhouse Company
  • White arkitekter

De har lämnat in tre väldigt olika förslag och ni kan se alla här. Juryns beslut offentliggörs i februari.

www.arkitekt.se/tavlingar hittar ni all tänkbar rolig och matnyttig information kring arkitekturtävlingar. Om ni går in under ”Aktuella tävlingar” och klickar på ”Prenumerera” i högerspalten, så kommer ni dessutom bli informerade när till exempel tävlingsbidrag offentliggörs eller det dyker upp en ny studenttävling. Inget att tveka på helt enkelt!

/Jacob Everhed, studentrepresentant i Tävlingsnämnden

Annonser
1 comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: