Besök på Louisiana – ”Det Arabiske Nu”

I lördags, den första mars, korsade ett glatt sällskap från LTH, BTH och Alnarp ett dimmigt Öresund för att besöka Louisianas konstmuseum och den nya utställningen ”Det arabiske nu” med konst- och arkitekturverk från alla de arabisktalande länderna med allt från enkla handskisser till praktfulla presentationsmodeller, stora som biljardbord, från de internationella stora kontoren. Politiska händelser såsom den arabiska våren skildrades med bilder från Egypten och i ett av utställningens rum visades exempel på arkitektur i den oerhörda byggboomen som råder på den oljerika arabiska halvön.

Man slogs både av den tydliga historiska kopplingen i ornament och detaljer som än idag är närvarande i många arkitekturverk i moderna nytolkningar men framförallt av den oerhörda bredden. Den arabiska arkitekturvärlden låter sig inte beskrivas i en enkel sammanfattande mening – här ryms mycket. Långt mer än arabesque-mönster och kölbågar och detta lyckades utställningen förmedla.

Bortsett från den utmärkta utställningen erbjuder ett besök på Louisiana alltid vacker arkitektur i en lika vacker parkmiljö. Tillsammans åt vi lunch på muséets restaurant och blickade utöver sundet och skulpturparken. Det är i sanning en miljö att inspireras i! Några hundra danska kronor fattigare lämnade man sedan museibutiken för att inspirerad sätta sig på tåget tillbaka. Delar av sällskapet åt middag tillsammans i Köpenhamn och umgicks och diskuterade arkitektur och världsläget över en flaska elefant-öl. Att utflykten till Danmark var veckans stora höjdpunkt rådde det inget tvivel om.

Ludvig Hofsten, Lokalordförande vid LTH

Bild

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: