Rapport från Tävlingsnämndens möte 2014-03-12

Senaste tävlingsnämndsmöte var ingen långkörare, men mycket intressant hann ändå avhandlas. Samtalen tog avstamp i Sveriges Arkitekters högst aktuella tävlingsutvecklingsarbete. Det är ett projekt som startade hösten 2013, där Sveriges Arkitekters styrelse, tävlingsnämnd samt kansliets Monika Joelsson Vestlund (verksamhetsutvecklingsansvarig) och Claes Larsson (tävlingsansvarig) ingår.

Utvecklingsarbetes mål är att arkitekttävlingar ska vara ett användbart verktyg för hela branschen och ge nytta till såväl arkitekter som beställare. Fem möten med olika teman och med en brett sammansatta grupp av representanter för arkitekter, beställare och branschorganisationer genomförs nu, med ungefär en månads mellanrum. Här är en kort sammanfattning av årets möten hittills:

 • 14 januari hölls en workshop om urvalskriterier och prekvalificeringsprocesser. Tävlande arkitekter, stadsarkitekter och beställare var överens om att det är viktigt att uppnå en ökad bredd i inbjudna tävlingar samt att urvalskriterier ska vara framåtsyftande.
 • 11 februari hölls ett samtal om programskrivning. Vikten av tydlig avsikt med tävlingen, platsens förutsättningar och att programmet ska prövas på platsen var några av huvudpunkterna.
 • 19 mars hölls senaste mötet. Då diskuterades parallella uppdrag, men ingen information om hur det gick har nått mig än.

Utvecklingsprojektet är en följd av Sveriges Arkitekters verksamhetsprogram samt två motioner från Stockholms Arkitektförening på förbundets stämma 2012 (”Nya riktlinjer för förbundets tävlingsorganisation” samt ”Wild card-satsning i Sverige”). En utredning och förslag till riktlinjer för fortsatt arbete med tävlingsverksamheten ska presenteras vid stämman i november i år.

En annan punkt som kom på tal vid sidan av de aktuella tävlingarna var Catherina Foreds avträde från förbundsdirektörsposten den 1 februari. Intervjuer av nya kandidater kommer påbörjas inom en relativt snar framtid och tillförordnad förbundsdirektör är Katarina O Cofaigh, som tidigare har jobbat deltid med Tävlingsservice. Detta innebär att Monica Joelsson Vestlund (verksamhetsutvecklingsansvarig) nu jobbar heltid med tävlingsverksamheten tillsammans med Claes Larsson.

I tävlingsväg är det faktiskt ovanligt få projekt i pipen just nu, men visst finns det smultron att plocka. Här kommer lite tips och information för den intresserade.

AKTUELLA TÄVLINGAR

Detta är en idétävling för arkitektstudenter som arrangeras av Studentbostäder i Linköping AB. Uppgiften har varit att utveckla det ”klassiska” korridorsboendet. Arrangören uttryckte själv ambitionen som att ”Vi vill förverkliga ett boende som ger förutsättningar för gemenskap och därmed stödjer studenterna i deras studier och sociala samvaro.”. Juryarbetet ska vara så gott som klart nu och vinnaren kommer offentliggöras i april. 2017 kommer det hållas en bomässa i Linköping, till vilken man planerar att ha uppfört en byggnad baserad på det vinnande förslaget. Alla tävlingsbidrag kan ni titta på här!

Uppgiften i denna studenttävling har varit att formge ett kafé, med glas som främsta material, till Nordbyggmässan nu i april. Det är en återkommande tävling, fast med olika materialfokus varje år, som brukar genererar roliga projekt. Det vinnande förslaget uppförs dessutom alltid till mässan under våren. Juryn har nu alltså valt ut ett vinnande bidrag: ”Bärande möte” av Daniel Elis Karlsson och Pauline Algeröd. Förslagets ”byggbarhet” har noggrant undersökts och ska fungera fint, trots den ortodoxa konstruktionslösningen där glas är det bärande elementet för ett flertal betongbalkar. Se detta samt alla övriga tävlingsbidrag här!

Denna tävling är fortfarande i ett tidigt skede, så inget tävlingsprogram är ännu antaget. Men den kommer i princip säkert bli av och det roliga är att den ska vara allmän! Vilket alltså innebär att vem som helst är välkommen att skicka in ett tävlingsbidrag. Uppgiften är att utforma en fondbyggnad till torget (framför tågstationen), som ska innehålla såväl handel som bostäder. Håll ögon och öron öppna, så ska jag göra mitt bästa för att hålla er informerade.

Denna tävling har varit en ”snackis” ända sedan i höstas. Vad som hände var att istället för att tävlingsjuryn utsåg en vinnare (som planerat) i november, beslutade man istället att föreslå Stockholms stad att göra en omtävlan med samtliga fem arkitektteam. Detta eftersom alla inkomna förslag ansågs för stora, såväl volym- som budgetmässigt. Ekvationen budget-, funktions-, och kvalitetskrav (prestigeprojekt) gick inte ihop, så tävlingsprogrammet fick omarbetas med hänsyn till detta och andra värdefulla insikter från ”första fasen”.

De tävlande erbjöds samma ersättning (300 000 kr/team) ytterligare en gång och alla fem team tackade ja till fortsatt tävlan. Det är ett väldigt sällsynt beslut med omtävlan och när det dessutom sker i ett prestigeprojekt som detta, så har det förstås fått en del uppmärksamhet även i media. Nu är hur som helst en vinnare utsedd och alla (utom möjligtvis de icke vinnande teamen) är väldigt nöjda. Wingårdhs Arkitektkontor med bidraget ”Liten” gick vinnande ur striden. Övriga tävlande team kan ni se här nedan och alla förslag kan ni se här.

   • Snøhetta – J Orunn Sannes – Greger Ulf Nilsson
   • Lundgard & Tranberg – Charlotte Sabroe – Finn Reinbothe
   • Kengo Kuma & Ass – Belatchewark – Sweco – Ulrika Wärmling
   • Petra Gipp – Ulf Nordfjell – Sune Nordgren

Denna internationella tävling för landskapsarkitektstudenter rullar vidare. Bidrag ska vara tävlingsarrangören tillhanda senast 5 april och prisutdelningsceremonin + utställning äger rum i Buenos Aires 5-6 juni. Mer information kan ni hitta i min förra rapport, på den officiella hemsidan och/eller i tävlingsprogrammet nedan.
-> IFLA International Student LA Design Competition
->Authorship Declaration – Student Competition IFLA CAAP 2014

Avslutningsvis, min vana trogen, vill jag uppmana alla att surfa in på www.arkitekt.se/tavlingar. Där finns all tänkbar matnyttig information kring arkitekturtävlingar! Om ni sedan går in under ”Aktuella tävlingar” och klickar på ”Prenumerera” i högerspalten, så kommer ni dessutom bli informerade när till exempel tävlingsbidrag offentliggörs eller det dyker upp en ny studenttävling. Inget spammande – bara en effektiv nyhetskanal.

/Jacob Everhed, studentrepresentant i Tävlingsnämnden

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: