ARKiS på Frilagret i Göteborg!

Här kommer en liten uppdatering från nätverket ARKiS (Arkitektur i skolan) senaste möte. För er som inte är bekanta med ARKiS så är vi ett nätverk inom Sveriges Arkitekter som arbetar för att främja lärandet av arkitektur hos barn och unga. Arbetsgruppen består av experter, arkitekter och arkitekturpedagoger som alla har stor kunskap inom området. Vi agerar som ett nätverk, d.v.s. alla som är intresserade av vår fråga, såväl arkitekter, planerare som lärare, är välkomna. Du kan läsa mer om ARKiS på vår hemsida http://www.arkitekt.se/arkis

För er som inte vet vem jag är så heter jag Elin Madsen och är studentrepresentant i ARKiS sedan i höstas. Jag läser mitt fjärde år på SLU Alnarp till landskapsarkitekt och har ett stort intresse för hur vi planerar för och hur vi kan involvera barn och unga i planeringsprocessen. Jag tycker det är viktigt att skapa medvetenhet och känslan att kunna vara med och påverka redan som barn för ett ökat framtida samhällsmedvetande.

Mötet ägde rum fredagen den 14 mars på Frilagret i Göteborg. Frilagret är ett kulturhus där barn såväl som unga vuxna själva bestämmer över vilket innehåll huset ska ha. Man strävar efter att främja ungas inflytande och delaktighet i stadens konst- och kulturliv.

Efter rundvisning i huset av Mie Svennberg som är Arkitektkonsulent i Göteborgs stad samt enhetschef för ung kultur så kunde mötet sätta igång.

En av de första punkterna som behandlades var de svenska nomineringarna till tävlingen Golden Cube Awards. Golden Cube Awards är en internationell tävling där pris delas ut i fyra olika klasser; Institutioner, Skola, Tryckt media och Audiovisuell media. Priset belönar goda insatser för att sprida kunskaper om arkitektur till barn och unga på ett intresseväckande och tilltalande sätt, med en god pedagogik, värd att spridas i hela världen. Sverige har fyra stycken nomineringar, en i vardera kategori:

Institution: Trafikverket, Boverket och sex kommuner har på uppdrag av regeringen genomfört ett antal projekt under ett års tid, där barn fått samverka med lokala planerare och förvaltningar för att förbättra och påverka sin närmiljö.

Skola: På Augustenborgskolan i Malmö har man genomfört ett projekt där eleverna fått planera och vara med i ombyggnaden av skolgården.

Tryckt media: ”Så byggdes staden” den klassiska läroboken som nu är utgiven i en tredje och uppdaterad upplaga, utgiven av svensk Byggtjänst. Laila Reppen, Cecilia Björk och Lars Nordling är författare till boken.

Audio visuell media: Arkitektur- och designcentrum har gjort en dokumentärfilm som skildrar en gripande historia hur barn från barnhem i Ukraina genom dans och workshops uttrycker vad begreppet HOME/HEM är för dem.

Med oss på mötet hade vi Madeléne Beckman som arbetar som pedagog på Arkitektur- och Designcentrum i Stockholm. Hon gav en kort presentation av projektet HOME/HEM, som nominerats under kategorin Audio visuell media.

Som nästa punkt på dagordningen hölls en kort presentation av Mie Svennberg, Mania Teimori och Lars Jonsson som alla jobbar inom Göteborgs stad. Inom Göteborgs stad har man ett stort fokus på att involvera barn och unga i planeringsprocessen. Man har bland annat vid framtagande av visioner och planer för Älvstaden arbetat med omfattande dialoger där barn och unga fått minst lika stor möjlighet att göra sig hörda och påverka som de olika arkitektkontor som deltagit i processen.

En annan diskussion som varit återkommande på våra möten är vikten av ett förtydligande av begreppet arkitekturpedagog. Det finns idag många som i praktiken arbetar med arkitekturpedagogik, men en tydlig definition och titel saknas. Några i gruppen arbetar därför med att ta fram en text där de försöker definiera vad en arkitekturpedagog och dess roll är.

Nästa träff med ARKiS kommer ske i början av maj, då hela gruppen tillsammans ska åka på konferensen ”Creating the Future” i Helsingfors. En uppdatering från konferensen och dess workshops kommer efter.

Dagens möte avslutades med vernissage av utställningen ”Hemma på vår gata” på Stadsmuseet i Göteborg. Hemma på vår gata är ett projekt där sju arkitektkontor mött, tolkat och gestaltat sju skolklassers boendevisioner.

PS: Jag rekommenderar varmt att besöka Frilagrets café, otroligt gott kaffe och nybakade småkakor.

MVH

Elin Madsen, studentrepresentant i ARKiS

Mail: elma0001@stud.slu.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: