ARKiS på konferens ”Creating the Future 2.0”

Hej allesammans,

Här kommer en uppdatering från ARKiS (Arkitektur i skolan).

Som jag nämnde i tidigare inlägg så har nästan hela gruppen nu tillsammans varit på konferensen ”Creating the Future 2.0” i Helsingfors. Konferensen arrangerades av Arkki (School of Architecture for Children and Youth), som arbetar med arkitekturundervisning i Finland med sin bas i Helsingfors. Arkki började för 20 år sedan i en liten skala med ett tiotal studenter och har idag 20 år senare hundratals barn, ungdomar och unga vuxna som deltar i den undervisning som Arkki bedriver.

Creating the Future 2.0

På konferensen fanns det deltagare från världen över och föredragen som hölls var om alltifrån hur man arbetar med arkitekturundervisning i Tokyo till hur man bedriver workshops om arkitektur med barn i Panama. Den gemensamma nämnaren som alla hade var att skapa en medvetenhet, förståelse och involvera barn och ungdomar i arkitektur och stadsplanering. Det var otroligt inspirerande och roligt att se att det faktiskt är så många som brinner för och arbetar med att skapa en större förståelse för staden och den byggda miljön vi lever i.

Konferensen ägde rum på Aleksanterin-teatern. Dag ett inleddes med föreläsningar som följdes av workshops och slutligen besök hos Arkki. Det fanns tio stycken workshops att delta i och alla visade på exempel hur man kan lära och skapa intresse bland barn och unga om arkitektur. Den workshop jag deltog i hette ”Puzzle City” och leddes av Sina Koivisto som är arkitekt och undervisar på Arkki. Efter en kort introduktion om hur Sina använt och använder denna metod med barn och unga så fick gruppen bestående av en mix av lärare, arkitekter och studenter själva sätta igång. Vi blev tilldelade Lego-plattor och Legobitar där var och en skulle bygga olika strukturer på vardera platta för att sedan försöka ”pussla” ihop våra kvarter till en sammanhängande struktur. Workshopen var väldigt interaktiv och många intressanta diskussioner behandlades under arbetets gång. Workshopen visade tydligt på hur en två dimensionell plan kan konverteras till en tre dimensionell modell och därmed även utveckla förståelse och förmåga att läsa kartor och planer.

Dag två av konferensen bestod av föredrag från arkitektpedagoger från olika delar av världen.

Summa summarum så har det varit två väldigt lärorika men kanske framförallt glädjande dagar att få se och höra så många som arbetar för en gemensam fråga.

Om ni vill läsa mer om Arkki och den undervisning som de bedriver i Finland kan jag rekommendera att kolla på deras hemsida http://www.arkki.net.

MVH

Elin Madsen
Studentrepresentant, ARKiS
elma0001@stud.slu.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: